Ouder jongeren in Alkmaar?

Steeds meer jongeren gebruiken Facebook niet meer omdat hun grootouders ook op Facebook zitten. Een zekere Esther schrijft op Mamaplaats.nl: “Ach, ja. Ik vind het nog grappig ook dat ze probeert mee te lopen met “onze” generatie. Zucht. Verder is mijn mams heel lief hoor. Maar soms, heel soms, ben ik blij dat mijn vader niet op Facebook zit. Bedankt pap.” Over Esther zelf kom je op Mamaplaats  alles te weten: Ze woont in Leeuwarden, is 26 jaar, woont samen met manlief (die in tegenstelling tot haar kat geen naam heeft, maar waar ze al acht jaar ‘aan vast zit’) & Pieter de kat. Is stronteigenwijs, lui, creatief, luid, feestbeest, aan kaas verslaafd en lacht heel vreemd en is maart 2014 moeder geworden van Codi. Als ik haar oma was zou ik dat ook allemaal niet willen weten.

Toch is het onterecht dat kleinkinderen niet willen weten hoe hun grootouders hun dagen doorbrengen en niet alleen omdat hun grootouders wél weten wat een walkman is en hoe een cassettebandje werkt. En zo erg is Spachtelputz op de muur toch ook weer niet? Tijdens de opening van de tentoonstelling NH-Beat live, Alkmaar in de Sixties, in het Stedelijk Museum in Alkmaar, was het maar goed dat de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen ruim boven de zestig jaar lag. Want wat zouden de kleinkinderen zich gegeneerd hebben aan het gedrag van de babyboomers.

Jemig de pemig en Mozes kriebel, wat een oudere jongeren waren aanwezig tijdens deze nostalgische reünie van de jaren zestig. Nauwelijks waren de directeur van het museum en de auteur van het boek NH Beat uitgesproken of de gelegenheidsband barstte los en gingen de aanwezigen los in de heupen. Iedereen, van toevallige passant tot wethouder, gooide de beentjes van de vloer. Iedereen? Nee de aanwezige gemeentesecretaris a.i. van de Gemeente Purmerend bleef als heer van stand rustig de kolkende massa mild glimlachend observeren.

Misschien wel fokking gênant voor de jonge generatie, maar zij kunnen nog heel wat leren van hun grootouders. Deze babyboomers deden indertijd alles wat hun kinderen nu hun eigen kinderen verbieden, vooral wat onder de noemer seks, drugs en rock and roll valt.

Dus kleinkinderen van de babyboomers: bezoek deze kleine, maar fijne, tentoonstelling in het Stedelijk Museum, een kunsttempel waar je misschien nog nooit binnen bent geweest. En sluit met je grootouders een bondje om samen te strijden tegen de nieuwe truttigheid.