Poëzie in Alkmaar?

Donderdag 29 januari is het Nationale-Gedichtendag. Tot 4 februari is het zelfs Nationale-Poëzieweek. In Alkmaar doen we er ook aan. U kunt morgen, 29-1, om half drie terecht in de Bibliotheek in de Gasthuisstraat. Het Alkmaarse dichtersgilde zal aan de liefhebbers van goed gekozen woorden en stijlvolle formulering een staaltje van eigen kunnen presenteren. Van harte aanbevolen. Hoe poëtisch is Alkmaar eigenlijk? Van een plan aan het begin van deze eeuw om lege muren te sieren met geschilderde gedichten, zoals in Leeuwarden en Leiden, is niets terecht gekomen. Er zijn wel wat gedichten van het dichtersgilde in de binnenstad op borden opgehangen, o.a. in de Paternosterstraat. En op kleine bordjes heel troostrijk te vinden op de Algemene Begraafplaats aan de Westerweg. Misschien heeft u niet zo veel met poëzie, vindt u de rijmdwang van Sinterklaas al een bezoeking. Maar je hoeft niet perse te dichten om poëtische gevoelens over Alkmaar te hebben. Of denkt u slechts in proza over onze mooie stad?

Poëzie in Alkmaar is het Alkmaar van de kleine straten, bijzondere winkeltjes, knusse cafés en hartelijke restaurants. Poëzie in Alkmaar is dwalen langs zonovergoten terrassen. Poëzie in Alkmaar is een mooie voorstelling in de Vest, een trotse expositie in het Museum. Poëzie in Alkmaar is liefde en zorg voor oude gevels, waarvan de stenen getuigen van Alkmaarders van vroeger. Poëzie in Alkmaar is opzien van opgravingen. Poëzie in Alkmaar is veilig zijn op straat, gegroet worden door je buren. Poëzie in Alkmaar is een dienstbaar bestuur, luisteren naar de burgers, overleggen in plaats van overvallen. Poëzie in Alkmaar is kiezen voor de menselijke maat, voor ‘zijn’ in plaats van ‘hebben’. Poëzie in Alkmaar is kiezen voor de jeugd, gezonde voeding, deelname aan sport en cultuur. Poëzie in Alkmaar is gelukkig zijn op de stadswallen en in onze acht prachtige parken, in de duinen en bossen, op het strand om de hoek. Poëzie in Alkmaar is wandelen rond het Zwijnsmeertje en over de resten van de Nieuwburg. Poëzie in Alkmaar is De Rijp ontdekken, en Graft en de Schermer. Poëzie in Alkmaar is blij zijn met de buren van Heerhugowaard, Langedijk, Schoorl, Bergen, Egmond en Heiloo.

Proza in Alkmaar is er ook, maar laten we er nu geen woorden vuil aan maken. ‘Met zingen is de liefde begonnen’. De liefde voor Alkmaar mag deze week bezongen worden. Geniet er ‘poëtisch’ van zo lang het kan…