PUIENPRIJS! Als je echt van Alkmaar houdt…

“Het ziet er niet uit !” Dat schreef iemand op Facebook, die zich ergerde, – en terecht -, over het verwaarloosde gebouw van Westerlicht. Een rijksmonument nog wel. Het eerste verzorgingshuis van Nederland met die allure in een parkomgeving. En ook nog eens van een Alkmaarse architect (D. Saal 1884-1945). Maar de gemeente staat machteloos, is niet de eigenaar. Het Medisch Centrum Alkmaar wèl, maar met die verhuisplannen naar Heerhugowaard hoef je niet te rekenen op een renovatie. De Rijksmonumentenwet biedt helaas maar weinig bescherming. Hopelijk vindt het ziekenhuis een gewetensvolle koper, die het in oude luister wil herstellen en er bijvoorbeeld mooie appartementen in gaat bouwen.

Wat heeft dit met de aanstaande Puienprijs te maken ? Heel veel, al zou je dat op het eerste gezicht niet denken. Eerst een stukje geschiedenis.

Eind jaren negentig raakte de binnenstad bedolven onder uitbundige reclames. Het was Piet Verhoeven, het toenmalige onvolprezen hoofd Monumentenzorg, die er paal en perk aan wilde stellen. Begrijpelijk, dat de winkeliers hun pand en waren nadrukkelijk willen aanprijzen. Maar de stad is van ons allemaal. Dat betekent, dat je de puien (de gevels) moet kunnen blijven zien. Dat je de geschiedenis van de architectuur moet kunnen ervaren. Flandria in de Langestraat bijvoorbeeld maakte het heel bont: de gevel ging schuil achter een plastic zeil met een fotomerk. Andere winkels plaatsten reclameborden midden op de wandelstraat. De gemeente kwam met een “Beeldkwaliteitsplan”. De Welstandscommissie zou er op toezien dat de reclame-uitingen ingetogener zouden worden. De kwaliteit van het straatbeeld moest flink worden verbeterd. De Historische Vereniging Alkmaar besloot dat te stimuleren door de “Puienprijs” in te stellen. Winkels, kantoren en woonhuizen, die mooi gerestaureerd werden of die met hun nieuwbouw goed pasten in de monumentale omgeving konden de prijs winnen. Er kwam een jury van deskundigen, nominaties en een prijsuitreiking. Oók een publieksprijs. U mag zelf meestemmen. Op 20 november worden de Puienprijzen 2013 bekend gemaakt. U bent van harte welkom. Zie www.hvalkmaar.nl/puienprijs

Helaas komt Westerlicht niet in aanmerking voor de Puienprijs 2013, eerder voor een gele kaart !

“Wat ziet dat er goed uit !” Als je dat kunt zeggen van een mooie gevel, waar je langs loopt, dan voel je je prettiger en veiliger in de stad. Dat trekt bezoekers, kopers en toeristen. Een onverzorgd pand in een stralend rijtje ervaar je dan als een armoedige rotte kies. Dat willen we niet.

En Westerlicht ? Noem dat maar gerust een ‘ernstig verwaarloosd gebit’. Onbegrijpelijk, dat een medisch instituut, dat tot de top van Nederland wil behoren, zo’n visitekaartje afgeeft aan de stad. Hopelijk komt er een dag, dat we hier kunnen schrijven: “Westerlicht heeft dit jaar de Puienprijs van Alkmaar gewonnen”. Zie op de website van de Historische Vereniging Alkmaar hoe het anders kan, met gezamenlijke inzet van gemeente, eigenaren, architecten en aannemers.