Bovenstaande foto: winnaar van de Puien-Publieksprijs in 2017: eethuis ‘Bodrum’.

Het in topconditie houden van onze historische stad gaat niet vanzelf. Vanaf de jaren 70 verworden met name de Langestraat en Laat tot schreeuwerige winkelstraten, met alle gevolgen van dien. We zien steeds meer winkels met lawaai-gevels en bewoners verdwijnen. De Historische Vereniging Alkmaar heeft in 2002 de ‘Puienprijs’ in het leven geroepen, waarmee nadrukkelijk een vinger aan de pols werd gehouden voor wat betreft het behoud van de schoonheid van onze (historische) stad.

De oprichting van de Puienprijs was het duidelijke gevolg van de levende kritiek op de verloedering van winkelstraten. De eerste jaren betrof het vooral winkels, later ook woonhuizen. Prijzen in verschillende categorieën werden uitgereikt aan eigenaren van panden die een duidelijke verrijking van de stad realiseerden met een restauratie of verbouwing van hun pand, of zelfs nieuwbouw. Anderzijds worden er ook gele kaarten uitgedeeld en zo krijgen pandeigenaren een duidelijk signaal om actie te ondernemen en verbeteringen aan te gaan. De Puienprijzen worden tweejaarlijks uitgereikt.

Overigens: het woord ‘pui’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘podium’. Het is het naar de straat gerichte deel van de woning, werkplaats of winkel. Juist de winkelpui wordt door winkeliers door de eeuwen heen vaak aangepast met de verandering van aanbod, vraag en smaak. Het oudste nog aanwezige voorbeeld in Alkmaar is het zestiende-eeuwse huis met luifel in de Kanisstraat. En dit jaar is het weer zover. De nominaties voor de vijftiende (!) editie van de Puienprijs zijn bekend en de genomineerden zijn geïnformeerd.

De winnaars in de vier categorieën worden bekendgemaakt op de Puienprijsavond op 13 november 2019 a.s. Er zijn weer ontzettend veel nieuwe, vernieuwde of gerestaureerde gevels door de Puienprijscommissie bekeken: de selectie van de nominaties werd gemaakt uit een longlist van ca. 100 panden, die in de afgelopen twee jaar gereed zijn gekomen na een verbouwing, nieuwbouw of restauratie.

Iedereen die geïnteresseerd is in de (blijvende) schoonheid van onze stad, doe mee:

  • Publieksprijs: Stem nu hier op uw favoriet!
  • Puienprijs-wandeling: Zondagmiddag 3/11 om 14.00 uur vanaf het Canadaplein, een wandeling langs alle genomineerde panden.
  • Puienprijs-uitreiking: woensdagavond 13/11 vanaf 19.30 uur in Wijkcentrum Overdie.
  • De Puienprijs-nominaties op de website Alkmaar op de kaart.nl van het Regionaal Archief Alkmaar voor een visueel overzicht van alle locaties van de genomineerde panden. Hele leuke site trouwens!