Ringers in de herkansing?

Ringers leeft! Hoe verkoop je een lege voormalige chocoladefabriek? Laat dat maar over aan Adapt! Wat ging eraan vooraf? Onze vereniging stond vanaf april 2011 op de barricades om sloop te voorkomen. Aangemoedigd door fameuze monumentdeskundigen, haalden we alle kranten, diverse rtv-stations, monumenten- en architectenbladen. We verzamelden1300 handtekeningen, onderhandelden met gemeente en eigenaar, schreven artikelen en organiseerden wandelingen. Ringers stond op de kaart en kon niet stiekem gesloopt worden. Want dat dreigde na het echec met die andere HVA, de Hogeschool Van Alkmaar, die eerst de oude gevel wilde integreren in een nieuw complex, toen alles wilde slopen en tenslotte vertrok. De politiek reageerde wankelmoedig. Wilde geen monumentstatus, want het voortbestaan was toch al ‘verzekerd’ in de periode Binnendijk. Later bleek sloop weer geen bezwaar toen eigenaar MAB een soort nep Ringers presenteerde. Alles beter dan leegstand natuurlijk. Begrepen wij ook wel.

Heel prettig was het ondertussen, dat het museum een fantastische tentoonstelling aan Ringers wijdde. De betrokken wethouders hadden Ringers mentaal al begraven. Maar hun ambtenaren lieten nog even zien wat je daarmee zou weggooien Heel elegant, beetje subversief misschien, maar erg leuk.

Het zal geholpen hebben om MAB ervan te overtuigen, dat Ringers met zijn eigen, authenthieke gevel veel aantrekkelijker zou zijn dan namaak. Namaak geeft altijd nasmaak. Met MAB werden we het eens over het behoud van een groot deel van de fabriek. De gemeente bracht er in het najaar van 2012 een mooi persbericht over uit. De kooltjes waren uit het vuur gehaald en dan is het prettig meevieren.

Toen gingen we aan elkaar vertellen, dat er een crisis was en kwam alles stil te liggen. In de gemeenteraad klonk weer het sloopargument (ruimte voor ontwikkeling), toen weer een pleidooi voor een monumentonderzoek, toen toch weer sloop, als de investeerders wegbleven.

En toen was er de Stichting Adapt!, onder de bezielende leiding van oud-wethouder Alsemgeest. Dobla, geïnteresseerd vanaf het eerste moment dat we ‘monument’ Ringers onder de aandacht brachten, wilde zijn nek nu duidelijk uitsteken. De Historische Vereniging is maar wat trots op zijn erfgenaam Adapt!, die het voor elkaar kreeg het enthousiasme voor Ringers terug te brengen. Ga op 12,13 of 14 september, open momumentenweekend, even langs om te zien wat voor mooie toekomst er toch nog voor Ringers en Alkmaar lonkt. Meedoen aan de Ringerswandeling kan ook. Bezoek ons kantoor en onze stand in de Grote Kerk. Zie onze website.