Say Alkmaar, say Ringers

Een ambtenaar stelde me goedbedoeld voor, dat we maar eens aan een andere naam moesten gaan denken. ‘Historische Vereniging’ is niet sexy, vond hij. En hij opperde: “Cultuur Historische Vereniging Alkmaar”. Sexy? Ik werd niet meteen overvallen door een bloeddrukverhogende passie. Als hij nou gezegd had ‘Those Bloody Historical Basterds of Alkmaar’ had hij me een glimlach kunnen ontlokken. Maar waarom zouden we? We hebben veel plezier van onze naam. Leuke telefoontjes ook. “Met de HVA? De HuisVuilcentrale Alkmaar?” ‘Nee, eigenlijk niet, hoewel het stedelijk beleid ons soms verleidt te denken: zet maar bij het grofvuil! “Met de HVA? Hogeschool Van Alkmaar? Ik heb gefraudeerd met mijn laatste tentamen. Kan ik het overdoen?”. U begrijpt: we zouden deze contacten niet willen missen. We blijven HVA, ook al om verwarring te voorkomen in het Ringersdossier. Want onze actie voor de bijzondere chocoladefabriek zal u twee jaar geleden toch niet zijn ontgaan. We lieten een computeranimatie maken om eigenaar en politiek te laten zien, wat voor mooi gebouw er achter die lelijke witte platen verborgen gaat. Haal die er af en het ziet er meteen een stuk minder armoedig uit. Denk maar aan het fraaie bakstenen gebouw van V&D aan de Laat. Ringers is ongeveer even oud en kan er net zo aantrekkelijk uitzien. We ondertekenden met gemeente en eigenaar MAB een plechtig convenant: MAB restaureert de voorgevel en behoudt monumentale delen van de binnenkant, de gemeente zorgt voor de parkeeroplossing en een veilig op behoud gericht bestemmingsplan, de HVA ziet af van bezwaarprocedures. Maar nu kwam er van MAB de melding van een nieuw twee-scenario’s-beleid voor Ringers. De markt mag het zeggen. Dan moeten we op onze hoede zijn voor sloop. We zijn onze rugzakken en bergschoenen dus maar weer gaan opzoeken om zo nodig opnieuw de barricades te beklimmen. We waarschuwen nog maar ‘s een keer: Alkmaar moet dit voor Overstad bepalende icoon niet aan de markt overlaten, maar nu in de bres springen. Zonder revival van Ringers wordt Overstad nooit wat. Er moet een flinke scheut cultuur-historie bij om een mentale verbinding te krijgen met de oude binnenstad. Alleen dàn gaat Overstad leven. Ringers heeft als enig gebouw op Overstad de potentie om daarvoor te zorgen en moet dus met inzet van alle middelen worden beschermd. HVA, Hou Van Alkmaar: zou zo maar een nieuwe politieke partij kunnen worden. Toch ?