Toren in Alkmaar? (fotomontage Rob de Vries)

Torenhoge ambitie van Alkmaar

Opa’s en oma’s van Alkmaar: verenigt u! Heeft u nog oude lego in huis en spelen uw kleinkinderen er niet meer mee, omdat ze alleen nog geïnteresseerd zijn in filmpjes van Frozen of games van Pokemon, dan is dit uw kans. Investeer de legostenen in een project waarmee we gegarandeerd de aandacht zullen trekken. Laten we de Grote Kerk eindelijk een fatsoenlijke toren geven. Niet voor of naast de kerk, is al eens gedaan, maar in de kerk. Met lego! Dit is één van de leuke ideeën die wij hebben ingediend om van het jubileum van de Grote Kerk in 2018 een doorslaand succes te maken. Ziet u het voor u? Een bevriende architect ontwerpt een bouwplan. Natuurlijk betrekken we er onze Alkmaarse Legowinkel Perron 4 uit de Breedstraat bij. Een Alkmaars bouwbedrijf levert vast wel de kindvriendelijke steiger (met lift), zodat we steeds hoger kunnen komen. Wat ons betreft gaat het om een activiteit waarbij we de jeugd betrekken. Per verdieping verstoppen we natuurlijk ook een pokemonbeestje en tijdens de schaftpauzes vertonen we Frozenfilmpjes.  Nevendoel is het vergroten van het historisch bewustzijn van de stad. Want wat zullen we het jammer vinden als die kleurige reuzetoren weer moet worden afgebroken. En wat zullen we dan blij zijn, dat dat met de Grote Kerk zelf of de andere monumenten in de stad niet zo maar kan. Dat daar de stenen nog steeds vast aan elkaar zitten. En dat we daar zuinig op moeten zijn. Van die dingen dus.

De Alkmaarse Grote Kerk had twee keer eerder een toren. De eerste, bij de iets kleinere voorganger van de huidige kerk, stortte in de vijftiende eeuw in. Enkele nonnen werden verpletterd. De kerk zelf werd bij die instorting ook beschadigd. Dat was de reden, waarom men in 1470 besloot om meteen maar een nieuwe, nog grotere kerk te bouwen. Van een nieuwe toren kwam het niet. Geldgebrek? Of durfde men het een tweede keer niet meer aan? Er kwam wel een houten klokkentoren naast de kerk, in 1501, een ‘klokhuis’, dat de stad sierde tot 1857.

Op de foto laten we zien hoe onze kerk mèt echte toren er in het huidige Alkmaar zou hebben kunnen uitzien. We leenden er de toren van de Nieuwe Kerk van Delft voor. Op onze website vindt u een grotere foto. Alkmaar, maak je ambitie waar, en bouw die toren nou eens!