Van oud en nieuw verzekerd

Gedoe elk jaar rond deze tijd: wel of niet de zorgverzekering aanpassen, bij een andere maatschappij onderbrengen of toch maar alles bij het oude laten. Dan kunt u met een boog om de verzekeringskantoren heenlopen en tijd vrijmaken voor andere zorgen òf genoegens. Toch heb ik een reden om u te verleiden het nieuwe kantoor van Univé aan de Koorstraat 55 eens binnen te lopen. Niet dat ik reclame wil maken, maar historisch gezien wachten u daar twee verrassingen. Tegen de achterwand met een comfortabel bankstel er voor ziet u in hout-reliëf de bekende stadskaart van Cornelis Drebbel uit 1597. Hier kunt u zich niet vergissen. Verdwaalt u in polisvoorwaarden en ziet u door de bomen het bos niet meer, dan weet u in ieder geval nog: ik ben in Alkmaar. De kaart van Drebbel als abstracte wandversiering! Fraai en origineel. Leuk om zo je band met Alkmaar te benadrukken. Maar nog voor u bij Drebbel op de bank kunt neerzijgen ziet u aan de linkerkant al iets anders dat historisch interessant is. Een op witte tegels groot geschilderd portret van een man in laat achttiende eeuwse kledij met een ook groot geschilderde tekst naast zich. Zo ongeveer zagen de patriotten er uit, of Mozart desnoods: jas met hoge brede kraag, grote knopen, halflang haar. Als je het weet zie je het portret al als je langs het kantoor loopt. Het mag opvallen, want dat is de bedoeling.  De tekst vertelt dat het gaat om Geert Reinders, die in 1794 een Sociëteit van Onderlinge Bijstand oprichtte. Kennelijk de oerversie van Univé. Zo oud zijn we al, zegt die tekst als het ware, mocht u aan onze soliditeit twijfelen. Geert was een slimme boer uit Groningen, kreeg niet de kans om te leren, maar had een puik stel hersens. Ontdekte door goed op te letten bij zijn eigen koeien wat je aan de toen om zich heen grijpende veepest kon doen. Zo’n 80% van het Nederlandse vee ging eraan. Zijn vinding werd wereldwijd met succes toegepast. Met twaalf andere boeren richtte hij die Sociëteit van Onderlinge Bijstand op, om de vaak voorkomende boerderijbranden te kunnen vergoeden èn te voorkomen. En van het één kwam het ander. Uiteindelijk dus ook dat nieuwe Univé-kantoor in de Koorstraat. Trots zijn op je geschiedenis! Dat maakt gelukkig, wij vertelden het u eerder. Ze zijn hier van oud en nieuw verzekerd!