Van vuil naar groen in Alkmaar

“In Alkmaar voel je je thuis! Geborgen tussen de menselijke maat van historische gebouwen en volop natuur in alle windstreken. Groen maakt de omgeving leefbaar, verhoogt de aantrekkelijkheid van de stad.” Aldus wethouder Anjo van de Ven in ‘Alkmaars Groene Verleden’ uit 2012. Door de discussie over De Hout vanwege de bouwplannen voor een nieuw ziekenhuis hebben we kunnen ervaren hoe belangrijk ‘groen’ kan zijn voor het welzijn van de bewoners. Het online-journalisten-onderzoeks-forum ‘Follow the Money’ heeft op 20 juni jl. de ontwikkelingen rond De Hout uitgekozen voor een diepgaand onderzoek. De naam ‘Follow the Money’ geeft aan waar de interesse naar uit gaat: wat wordt er voor welke belangen opgeofferd en wie profiteren daarvan? We gaan er vast nog meer van horen in de komende maanden. Het is tekenend voor de emotionele impact, die ingrijpen in het stadsgroen heeft. “Groen maakt de omgeving leefbaar”, nietwaar?

En dat besef is al oud in onze stad. De Hout is niet voor niets het oudste stadspark van ons land. Ook in de moderne tijd heeft de stad altijd oog gehad voor het groene belang. Met de nieuwe stadswijken na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook nieuwe stadsparken. In 1960 ontstond in twee etappes een nieuw park aan de oostkant van de stad, de Oosterhout dus, langs de Vondelstraat. De bewoners van Oud- en Nieuw-Overdie werden in het groen gezet, een enorme kwaliteitsverbetering van de leefbaarheid. Het eerste stuk is geometrisch van opzet, met rechte waterpartijen, grasvlakken en bomenlanen. De foto van 1967 toont het jonge park in zijn strakke aanblik. Mooi detail is dat tegen de horizon de dominante toren van de Dominicuskerk is te zien. Alle andere torens in de verte vallen erbij in het niet. Het tweede deel van het park werd als een natuurlijk landschap ingericht. Mèt een sleetjesheuvel om in de winter over een sneeuwdek naar beneden te kunnen roetsjen. Die heuvel bedekte trouwens de oude vuilstortplaats daar. Van 2005 tot 2011 kreeg het park een forse opknapbeurt. Met veel inspraak van de buurt, zoals we dat graag zien.

Op maandagavond 9 juli vertellen we u alles over dit park en zijn omgeving. De start van de wandeling is om 19:00 uur op de parkeerplaats van Sportpark Overdie aan de Vondelstraat. De deelname is gratis. Duur van de wandeling is ca. 2 uur. Welkom in een minder bekend, maar arcadisch beeldschoon park.