Vet straatje in Alkmaar

Je zult veel gewaardeerde sporen in de stad en omgeving hebben achtergelaten en dan herinnerd worden met een straatje van vergane glorie. Zo is het uiteindelijk Gerrit van den Bosch (1857-1931) vergaan, bepaald geen eeuwige roem, lijkt het. Wij namen hem nog op in onze lijst van Grootste Alkmaarders Aller Tijden (zie onze website), maar hij maakte vorig jaar geen schijn van kans om de top tien te halen. Vergeten dus. Zijn verbleekte roem verdient wellicht een opfrisbeurt.

Hij was daar immers zelf ook erg goed in, in ‘opfrissen’, verfraaien, herstellen. Was hij niet de motor achter de restauratie van ons stadhuis (1911-1913), maakte hij van O.L.Vrouwe-Ter-Nood in Heiloo niet een drukbezochte bedevaartplek? Sleepte het land af om steun te krijgen voor de herbouw van de Egmondse Abdij. Zat 29 jaar in de Alkmaarse gemeenteraad. Met zijn vriend architect Jan Stuyt zorgde hij voor een opmerkelijke verbetering van het stadsaanzien. Denk maar aan het destijds grootse St. Elisabethziekenhuis. Het belangrijkst voor de stad was hij met zijn boterfabriek Kinheim, “De trots van de stad”, zei men in zijn tijd. Een grote werkgever, die op het hoogtepunt van zijn succes vier filialen in het land had en zelfs een hoofdkantoor in Londen.

Hij kreeg overigens niet alles wat hij wilde voor elkaar. Het gedoe rond de herbouw van de Abdij liet zien, dat hij vooral een gedreven volhouder was, wellicht minder een slimme tacticus. Want de bisschop had natuurlijk wel gelijk, dat het niet slim was om eerst in Egmond het naburige protestantse kerkje te willen afbreken, alleen omdat de abdij dan nog meer op de precieze historische plek kon worden gebouwd. De Egmondse protestanten zullen moeite hebben gehad, vermoed ik, om hun vervloekingen en verwensingen achter de kiezen te houden.

Maar ja, om deze tycoon van Alkmaars handel en bestuur nou twee jaar na zijn dood te eren met de in 1933 verbreedde Krebbesteeg, die toen de Van den Boschstraat ging heten, is toch wel erg zuinig. De straat had ooit enige allure, maar nu vallen vooral de loempia’s op, die u er tijdens de zaterdagmarkt kunt kopen. Om de hoek ruikt u al de vette Van den Boschstraat, zogezegd. En dat voor een boterfabrikant, die de top bereikte met zijn fameuze margarine. U wilt misschien meer weten van deze Gerrit van den Bosch. Welkom bij onze lezing op 9 september, 20.00 uur, Sociëteit Varnebroek 31!