Grote Kerk 8 oktoberviering 2015

Vijfhonderd jaar, ongeveer, in Alkmaar…

Het stadsbestuur liet vlak voor de onthulling van het begrotingstekort weten in 2018 het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote Kerk groots te gaan vieren. Er werden al ruim tweehonderd ideeën verzameld. Koekhappen tijdens een orgelconcert met koek van Davelaar, wereldkampioenschappen knikkeren op de voormalige grafzerken (hardstenen knikkerpotjes!) met knikkers van De Houten Trein, een kaasmarkt in de kerk met kaas van Daan Blankendaal, een whisky mèt bier-experiejens met de drank van  Schots Restaurant Hielander, een boerenkoolmaaltijd met worst van slagerij Jeroen de Vries…..zie daar zo maar wat volksvriendelijke ideeën uit de losse pols, waar de middenstand aan verdient, maar die we nog maar niet hebben ingediend. Alsnog die toren bouwen, maar nu in de kerk, van Lego, met de steentjes van Perron 4, de Legowinkel uit de Breedstraat, met een schaal van 1:2. Dat dienden we voor de grap wèl in. En het werd nog als een serieus idee genoteerd ook. Dan wilden we nòg wel een paar melige voorstellen doen: een tijdelijke moskee bouwen in de kerk, mooi gebaar naar de vluchtelingen, en naar De Boer Tenten. Werd ook serieus genomen. Guinness Book of Records-poging met de grootste barbecue ooit, in en om de kerk, met vlees van de voordeligst aanbiedende slager. Immers, werd Laurentius niet gaar gebraden op een rooster? De kerk werd naar hem vernoemd. Hij toont nog immer het instrument van zijn marteldood, hoog boven in de zuidelijke gevel. Werd ook genoteerd als goed idee. Niets is kennelijk te dol, dansend op de vulkaan.

Van die vijfhonderd jaar heeft het gebouw vierhonderdenvijfenzeventig jaar als godshuis gediend. Ja,  en even als paardenstal in de Franse tijd. Een kleine bevolking van een paar duizend mensen heeft zich eind vijftiende eeuw uit verwachtingsvolle vroomheid onvoorstelbaar ingespannen om dit gebouw met kostbare materialen in krap twee generaties op te richten. Maar dan heb je ook wat. Het voorstel om een oecumenische (weet u nog wat dat is?) kerkdienst te organiseren was dan ook een makkelijke inkopper (gaap).

Is de Grote Kerk echt 500 jaar geleden in gebruik genomen, in 1518 dus? Sommige bronnen noemen andere, vroegere en latere jaartallen, tot 1520 aan toe. En dat oudste orgel van Nederland dan, het Van Covelensorgel. Dat stond toch niet eerst zeven jaar in de open lucht?  Het is wèl van 1511…! Oké, we gaan niet echt moeilijk doen. 2018 dus. Als er nog wat geld voor over is.