Vuilnis op Bolwerk

Vuilnisman, kan die zak ook nog mee?

Aan de overkant zie ik een schoonmaker in groene overall met een stoffer en blik aan een lange steel. Hij veegt zorgvuldig de stoep schoon, helemaal, meter voor meter. Ik bekijk het met veel genoegen. Zo zie je nog wat nuttigs terug van je belastinggeld, denk ik. Onderzoek heeft aangetoond, dat de burger het meest waardering voor zijn stadsbestuur heeft als het goed zit met de veiligheid en met de hygiëne. Nou, dat lijkt hier prettig geregeld. Maar ik mijmerde dit de afgelopen dagen helaas niet in Alkmaar. Ik was in Portugal, in een stad als Alkmaar.

Zaterdag 7 mei was een prachtige warme dag. Erg prettig na die voorafgaande koude dagen. Maar één zomerse avond en ons fraaie historische bolwerk lag er de volgende dag bij als een vuilnisbelt. Vandalistisch zwerfafval vraagt om surveillerende heropvoedende bromsnorren. Maar die zijn in geen velden of wegen te zien. Wellicht is ook een centrale afvalcontainer daar nuttig. En een bordje in drie talen (Engels, Duits, Chinees) voor de toeristen: svp de komende paar honderd meter maar liever de andere kant opkijken.

De Huisvuilcentrale Alkmaar is een indrukwekkend bedrijf. Wie er wel eens van een rondleiding heeft genoten en werd ingewijd in de wereld van de afvalverwerking begrijpt, dat huisvuil big business is. Alles bij de HVC is dan ook groot. De ruimte waar de vuilnisauto’s hun lading legen is zo enorm, dat de vrachtwagens speelgoedauto’s lijken. De HVC werkt nu ruim 20 jaar. Ook dat is moderne Alkmaarse geschiedenis. De moderne vuilfabriek is overigens bepaald niet vrij van problemen geweest: kapotte ovens, te weinig afval voor de capaciteit, en laatstelijk een exorbitant duurbetaalde directeur. Al vele jaren. Het kan er kennelijk uit.

Historicus Jurjen Vis schreef destijds bij het gereedkomen van het enorme HVC-complex in 1994:  “Van ‘vulliscuyl’ tot Huisvuilcentrale”. Een leerzaam werkje. Vuilnis verwerken blijkt al eeuwen een winstgevend bedrijf, is zijn conclusie. Maar er was ook vaak een luchtje aan.

Wat ‘verdienen’ betreft: de hardwerkende Alkmaarder verdient een opgeruimde schone stad. Zeker na mooi weer, zeker na weer een gezellige manifestatie. Het historische bolwerk langs de fraaie singels verdient een respectvolle behandeling. Daar is gestreden en geleden. De Alkmaarse burger kan na mooi weer graaien in het stadsvuil. Bij de HVC kan kennelijk gegraaid worden in het geld. Beide zou niet moeten mogen. Kolfje naar de hand van de Alkmaarse politieke krachtpatsers. Toch?!