Waar trilt de lucht het prettigst in Alkmaar?

Bij het Gulden Vlies in de Koorstraat hoek Lindegracht trilt de lucht drie keer per jaar wellicht prettiger dan elders in de stad. Het trekt iedere keer honderden mensen aan. Liefhebbers van mooie muziek. Muziek maken is in feite niets anders dan het laten trillen van de lucht. Dat geldt voor ieder geluid, maar als we er een goed aangestreken viool voor gebruiken ervaren we die trillende lucht prettiger dan die van een knetterende scooter, bijvoorbeeld. Leuk, dat de drie zomerse Lindegrachtconcerten naast het Gulden Vlies worden georganiseerd. Rond die plek hangt nog de sfeer van een oude Alkmaarse theatertraditie. Toen er achter het café een mooie theaterzaal was, van 1909 tot 1993, traden er immers vele beroemde musici, zangers, acteurs en cabaretiers op. Inspirerende plek dus.

Waarom heet het Gulden Vlies eigenlijk zo? Dat is niet echt bekend. Op die plek is er al eeuwen lang, vanaf de 16 eeuw en misschien nog wel eerder, een herberg, logement, café. Het pand is vele malen verbouwd, aangepast aan de eisen van de tijd. De huidige gevel is in oorsprong (1908) van de Alkmaarse architect Leguit, dezelfde die in de vorige column genoemd werd bij de bouw van de Nederlandsche Bank, op de hoek Heul-Laat.

Fascinerend, dat een herberg in een plattelandsstad zo’n chique naam als Gulden Vlies kreeg. Het verwijst naar de Griekse mythologie, waar Jason de opdracht kreeg het vel van de gouden ram te zoeken. Het gouden schapenvel werd met hulp van Medea gevonden en mee genomen van de gevaarlijke tocht als trofee. In 1430 meende onze landsheer, de Bourgondische vorst Filips de Goede, een exclusieve ridderorde te moeten oprichten, de orde van het Gulden Vlies. Ter gelegenheid van zijn huwelijk met Isabella van Portugal, tijdens het trouwfeestje op 10 januari in Brugge. In feite was het een politieke zet, om de lastigste edelen nauwer aan zich te binden. De orde bestaat nog steeds, maar de kans is nihil dat u en ik er lid van kunnen worden.

Als u op 19 augustus gaat genieten van het laatste Lindengrachtconcert, dan staat u daar dus op multi-historische grond. De Griekse mythologie, het Bourgondische vorstenhuis èn de geschiedenis van het café-restaurant zelf trillen wellicht allemaal mee. En dan nog die mooie muziek erbij. En in de pauze een lekker glas wijn of “een lekker bakkie koffie, wat knapt een mens daarvan op…”