Vrijheidskerk Alkmaar interieur

Waarom? Daarom! In Alkmaar

Kunt u de foto thuisbrengen? Wellicht niet. Ik zal straks onthullen waar het is, maar leg eerst even uit wat ik er mee wil zeggen. We zien een variatie van een raam, muur en plafond. Dat had ook simpel, recht-toe-recht-aan zeg maar gebouwd kunnen worden. Maar de architect vond dit kennelijk leuker. Het is vast de bedoeling, dat we het mooi of bijzonder vinden. Het raam is een spleet geworden, die het plafond als het ware open scheurt en er zijn licht doorheen perst. Ik ben slechts een eenvoudige liefhebber van mooie architectuur. Een goede architect met een beetje talige aanleg zal het u nog poëtischer kunnen duiden. Het gaat in beide gevallen om dit soort emotie als we als Historische Vereniging Alkmaar de bouwprojecten in de stad beoordelen. Vinden we de bouwwerken van uitzonderlijke kwaliteit? Bijvoorbeeld door de vormgeving van de pui, door een mooie daklijn, door het materiaalgebruik, doordat het zo goed in zijn omgeving past, dan hebben we een nominatie voor onze Puienprijs te pakken. Als de architect erin geslaagd is, samen met de bouwers, om schoonheid toe te voegen aan de stad dan worden wij echt heel blij. Voor de uitreiking van de Puienprijs 2015 hebben we tientallen, – bijna honderd-, verbouwde, gerestaureerde en nieuwbouw-panden bestudeerd. Het gaat om een recente selectie uit de periode juni 2013-juni 2015, woonhuizen en bedrijfspanden, restauraties en nieuwbouw. Als het maar smaakvol, verantwoord en passend in zijn omgeving is gedaan.  Uiteindelijk nomineerden we eenentwintig panden voor de vier prijzen die we straks feestelijk gaan uitreiken.

De voorbereiding is door alle studie en gegevensverzameling een enorme klus van ruim een jaar. Een achtkoppige jury van specialisten overlegt regelmatig in die periode over de keuzes. Het publiek mag ook een stem uitbrengen. Alle informatie met foto’s zag u wellicht inmiddels in het Alkmaars Nieuwsblad of de Alkmaarse Courant, op affiches in de stad of op de computers in  de bibliotheek. Op onze website vindt u uiteraard ook alles over de nieuwe editie van de Puienprijs.

En dan nu nog de plek van de foto: dat is een hoek in de Vrijheidskerk aan de Hobbemalaan. Hoezo? Nou, hier gaan we de uitslag van de Puienprijsverkiezing bekendmaken, op 18 november, 20:00 uur. Toegang, koffie, hapje en drankje zijn gratis. U bent welkom vanaf 19:30 uur. En ook al op 15 november, Canadaplein,  14:00 uur. Voor de puienprijswandeling. Zie onze website.