Alkmaar uit de Kunst, tentoonstelling in de Grote St. Laurenskerk

WANDELEN LANGS ALKMAAR
U leest het goed: ‘langs’. Dat kan deze week in de Grote Kerk. Onze vereniging viert zijn 90e verjaardag. En wie jarig is deelt uit. Dus dachten we: wat is leuk voor de Alkmaarders?  En er is al zo veel leuks. Bij ons moet het ook altijd een beetje leerzaam zijn. Ook gezellig graag, maar toch. Laten we de in Alkmaar wonende kunstenaars vragen hun visie op de veranderende stad te geven, meenden we. Dan maken we er een mooie tentoonstelling van. Sinds maandag hangen alle kapellen van de Grote Kerk helemaal vol met een rijke verzameling gevarieerde Alkmaarse kunst. Hypermodern naast traditioneel. Bekende monumenten naast verrassende industrieobjecten. Je wandelt er ‘langs’ Alkmaar. En als je iets heel mooi vindt kan je het meestal nog kopen ook. Als u niet te lang wacht. We maakten er een mooi boek bij, een drieluik, dat we ‘Alkmaar uit de Kunst’ noemden. Met drie ‘vensters’. Eerst grote meesters met gezichten op Alkmaar. We bespaarden u kostbare reizen naar de musea van Madrid, New York en Tokio. Al die hier nog nooit te ziene meesterwerken van de Van Ruysdaels, de Van Everdingens zijn in ons boek te vinden. Het tweede venster laat de werken van onze eigentijdse kunstenaars zien: soms een betoverend monument, nog mooier dan in het echt, maar ook een rauw schilderij van een net afgebrande fameuze winkel. Het derde venster werd gevuld door onze leden, die de mooiste werken thuis aan de muur hebben hangen. We maakten een keuze uit oude meesters, onbekende verrassingen en ‘gouwe ouwen’. Soms met prachtige verhalen erbij, waarom nu juist dat schilderij zo aanspreekt. De dichters van het Alkmaarse dichtersgilde strooiden er hun beeldende teksten tussen. “Waar kan ik dat prachtboek kopen?”, zie ik u verlangend denken. Haast u naar Feijn, Keerpunt of Van der Meulen. Daar ligt het op u te wachten. Gratis. Tenminste, als u lid wordt van onze vereniging à €20. Onze 1300 leden kregen het al thuis. Voor maximaal 200 verstandige andere Alkmaarders is het nog niet te laat.

90 jaar. We zijn dus van 1925. Onze splinternieuwe website hvalkmaar.nl vertelt alles over onze eigen geschiedenis. Voor een regenachtig weekend wellicht. Luister ondertussen naar het carillon van de Grote Kerk. Hoort u dè tophit van 1925: ‘Sweet Georgie Brown’. Over die mooie meid, die alle kerels de baas was. Jazeker, met onze vereniging gaan we swingend de toekomst in.