Witte duif

Wil je Marokkaans eten, zal je er voor naar Amsterdam moeten. Ik kan u Paloma Blanca (Witte Duif, vredessymbool) aanraden in de J.P.Heijestraat. Verrukkelijke tajine voor een schappelijke prijs. We hebben in Alkmaar Griekse, Turkse, Chinese, Thaise, Mexicaanse, Italiaanse, Spaanse, Schotse en Franse restaurants, maar geen Marokkaanse. ‘Meer Marokkanen in Alkmaar’ zou een aardige verkiezingsleus kunnen zijn. Welke partij pakt hem op?

We kregen het verzoek van drie jongens uit havo5, die hulp vroegen bij een examenwerkstuk. Een jongen uit Langedijk, twee uit Alkmaar van wie één met een Marokkaanse achtergrond. Waar heftige misdaden hadden plaatsgehad? Daar wilden ze een scriptie over schrijven. Ik nodigde hen uit om een wandeling door de stad te maken, waarbij ik hun zou laten zien waar de misdadigers door de eeuwen heen werden berecht en opgesloten, in het schandblok gezet en aan de galg gehangen. Ze hadden er een ochtend van hun Crocusvakantie voor over. De voordeurmoord-met-afstandsbediening uit 1993 aan het Luttik Oudorp sloegen we niet over. Ze bleken zich goed te hebben voorbereid. Bezochten er zelfs het Regionaal Archief voor. We zijn niet helemaal naar het vroegere galgenveld bij het Jaagpad gelopen. Tegenover het Zeglis ter hoogte van de gemeentereiniging. Dat kan je vanaf de Accijnstoren ook goed in de verte aanwijzen. Liever aten we tot besluit nog samen een broodje bij Babylon.

Alkmaar ging de laatste maanden gebukt onder een golf van brute overvallen. Sommige op klaarlichte dag. De politiehelikopter was regelmatig in de lucht. Er werden terecht verontruste vragen over gesteld in de gemeenteraad. Of het stadsbestuur maar iets kan doen. Het schandblok terug in de stad?

Straks met Kaeskoppenstad zullen we wel weer het schandblok te zien krijgen. En even er van gruwen hoe ruw men in de Middeleeuwen met boeven omging. Het moderne schandblok is…een stroom van verontwaardiging in de sociale media. Op Facebook treffen we ook menig gemeenteraadslid en wethouder aan. Met over alles en iedereen een standpunt. Ik zag er één, toevallig van de oppositie, die zich schaarde achter de publieke aangifte tegen de haatzaaier uit Den Haag, en hoewel blond, bepaald geen ‘witte duif’. Zouden alle anderen liever het oude schandblok voor hem in ere herstellen ? Dat kan dan meteen worden meegenomen bij de renovatie van de Mient-brug, waar het ooit stond. Maar misschien hebben ze dit keer geen standpunt ? Na alle gouden duiven zou in Alkmaar een witte niet misstaan. Toch?