Wordt Alkmaar mooier in 2017? (deel 2)

Soms hangt je gevoel van veiligheid en welbevinden in de stad van kleine dingen af. Gehaast als we zijn en gewend aan een vertrouwd straatbeeld valt elke verandering ook niet per se onmiddellijk op. Zo verging het me in de Van den Boschstraat, de verbinding tussen Langestraat en Gedempte Nieuwesloot naast de Hema. Tot een verenigingslid me een briefje stuurde: “HVA, doe hier wat aan!” Lijkt ons een taak voor de gemeente. Maar het minste wat we kunnen doen is via deze column aandacht vragen voor een verslechtering van het straatbeeld ter plekke. Hopelijk reageert de Hema adequaat. Want wat is het geval? Zeven van de negen Hema-etalages in de Van den Boschstraat zijn afgeplakt met een raamvullende Hemaposter. Op het eerste gezicht staat het vrolijk. Maar het is afgesloten en laat geen licht door. In de namiddag en avond kon het donkere straatje de verlichte etalages van de Hema goed gebruiken. Ook een tegenoverliggende etalage van de modezaak is al afgeplakt. Is het tijdelijk? Zijn er vergunningen voor afgegeven? Handhaaft de gemeente? Gerrit van den Bosch, naar wie het straatje vernoemd is, verdient meer allure. Hij was de succesvolle fabrikant van margarinefabriek Kinheim, lange tijd gemeenteraadslid aan wie we de fraaie restauratie van het stadhuis in 1913 te danken hebben, initiatiefnemer van de bouw van het Elisabethziekenhuis en van de abdij van Egmond. Onder andere! Lastige man ook. Maar geniale types zijn nooit makkelijk.

Nog zo’n ‘verdom’-plekje in het centrum is de Breedstraat. We riepen eerder op (column 4 augustus 2015) tot een herwaardering van de vroegere ‘kaksloot’. Wat een geschiedenis kent deze ‘tussenstraat’ niet. De Latijnse school was er gevestigd. Boeven stonden er na hun veroordeling op het schavot, achter het stadhuis. De dichtgeschilderde en dichtgeplakte gevels van nu geven ook hier het gevoel, dat je er zo snel mogelijk weer weg wil zijn. Aan de paar enthousiaste en verantwoord werkende winkeliers ligt het niet. Maar hier heeft de gemeente dan toch begrepen, dat het niet wijs is tussen Langestraat en Laat zo’n verwaarloosde doorgang aan te bieden. Er blijkt geld te zijn om in ieder geval het straatprofiel op te knappen.

Nu nog een ‘wijkmanager’ naar Amsterdams voorbeeld om van de Van de Boschstraat en de Breedstraat aangename en veilig aanvoelende passages te maken. Zodat we aan het eind van het jaar kunnen zeggen: Alkmaar werd mooier in 2017!