Wordt onder druk alles vloeibaar?

Dat ‘Kamp een ramp is’ merk je pas als het kabinet wankelt. De Groningers willen veilig wonen, maar ook blijven profiteren van de gasbelwelvaart. Protesteren helpt alleen als het massale vormen aanneemt en de electorale angst om het hart slaat van de politici. ‘Daar gaan onze kiezers, verzin wat Henk. En haal die eeuwige grijns van je gezicht’, hoor je Mark verzuchten in het torentje. En Henk wil nog commissaris van de Koning worden, dus mag zijn carrière niet met een zeperd eindigen. Was het protest in Groningen massaal genoeg? Henk liet zich comfortabel terugrijden naar Den Haag.

‘In de fuik met Harry Luik’ heb ik nog niet op een spandoek gezien. Dat de boss van het ziekenhuis geen succes is voor Alkmaar zal niemand tegenspreken. Hij neemt ons ons ziekenhuis af en versnippert de zorg in de regio. De banken voorspellen zwaar financieel weer voor het ziekenhuis. Luik moet de volgende reorganisatie verkopen, voor de vrijwilligers kan er zelfs geen boterham meer af. Maar hij blijft ondertussen doof voor een verstandig alternatief: ons ziekenhuis vernieuwen in De Hout.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging zag ik een plan van een gerenommeerde projectontwikkelaar, lid van onze club, die zo’n beetje in zijn eentje bezig is om Overstad te redden. Die man kan dus wat. Hij wil ook in zijn eentje Westerlicht redden en maakt er de entree van een nieuwe ziekenhuisvleugel, die het er achter gelegen parkeerterrein kan vullen. Met twee verdiepingen onder de grond en twee erboven. Mooie gemetselde muur om het uitzicht van de bewoners van de Wilhelminalaan niet te bederven. Het is een casco-gebouw, met alle technische aansluitingen. Het ziekenhuis least van de fabriek de operatie-units die er als verplaatsbare boxen in en uit kunnen worden geschoven. Zo speel je slim en flexibel in op de toekomstige vragen van de zorgverlening. ‘Vijftig euro per vierkante meter’, schat mijn zegsman in, ‘wie doet het me na?!’ Hier kunnen velen enthousiast van worden: de banken, de specialisten, de zorgverzekeraars, de buurtbewoners, de Alkmaarders,…èn onze vereniging. Ja, die van Heerhugowaard wat minder. Maar die lokken wel weer wat anders naar de polder. Harry tot nu toe ook niet. Zijn laatste kans op een standbeeld in Alkmaar wil hij maar niet zien, want hij schijnt nergens op te reageren. Nieuwe kans voor de burgemeester om zich nog eens te profileren als een behendig bestuurder? Wij hopen het van harte…