Langestraat 12a

Zo kan ’t ook, in de Alkmaarse Langestraat

In de Langestraat 12a is kortgeleden door de firma Segesta een juweel van een restauratie opgeleverd. Het enige pand in onze binnenstad in de Amsterdamse Schoolstijl is een schoolvoorbeeld van hoe je liefdevol een waardevolle gevel behandelt. De eigenaar en de bewoners beleven er plezier aan, maar ook het winkelend publiek met oog voor stadsschoon. Het gaat niet om een monument. Waar u naar kijkt is nog geen eeuw oud. Maar ook relatief moderne gevels kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de faam van onze historische binnenstad. Mits er met respect voor de omgeving gebouwd wordt. We bedoelen: bewaar zorgvuldig originele elementen bij de restauratie, pas je aan bij de breedte en de hoogte van de omgeving, kies voor materiaalgebruik, dat de gevel een rijke uitstraling geeft, zoals duurzame houtsoorten, hardstenen verfraaiingen.

Met lede ogen zien we aan, dat restauraties, verbouwingen en nieuwbouwprojecten maten, kleuren en vormen mogen aannemen, die het eeuwenlang zorgvuldig bewaarde historische centrum aantasten. Het belang van de binnenstad als geheel wordt hier ondergeschikt gemaakt aan het financiële gewin van de enkele ondernemer, die zoveel mogelijk kubieke meters wil verhuren op zijn perceel. Een stadsbestuur, dat als hoogste wijsheid ‘ruimte voor de ondernemer’ in zijn vaandel heeft geschreven, heeft als het om de bescherming van onze historische stad gaat dan al lang de regie uit handen gegeven. U begrijpt: als er dan weer eens een gevel van de kwaliteit van Langestraat 12a wordt opgeleverd zijn we lyrisch.

De geschiedenis van die plek is overigens zeer bloemrijk. Als u naar de lunchroom en de erboven gelegen woningen kijkt leest u die geschiedenis er niet zo maar van af. Welnu: het huidige aanzien gaat terug op de situatie van vlak na de Tweede Wereldoorlog. De meeste lezers zullen het nog wel kennen als tearoom ‘Soecker’. Het ‘moderne’ pand was een ontwerp van de architecten Van de Kamp & Zandstra uit Amsterdam. Het werd gebouwd in opdracht van Gerard Worm, die er een ooit befaamde modezaak vestigde. Hij  kocht daartoe op die plek toen twee vervallen 17e eeuwse panden. Men sprak er destijds overigens schande van, dat die historische panden niet gered konden worden. In 1600 was er de voor de stad zo belangrijke drukkerij/boekhandel ‘Den Conincklycken Propheet David’, later, tot midden 18e eeuw, ‘In den gekroonden druckpers’ geheten.

We willen maar zeggen: “Zo kan het ook in de Alkmaarse Langestraat”. Chapeau!