Je zult er maar wonen…in Alkmaar

Lastig om dat steeds maar weer te moeten uitleggen. Ja, de Historische Vereniging Alkmaar heeft ook belangstelling voor moderne panden. Andere historische verenigingen wellicht niet, blij met iedere trap- of iedere klokgevel uit voorbije eeuwen. Maar wij durven de confrontatie met het heden onverschrokken aan. Waarom eigenlijk? Omdat de stad geen museum is. Alle monumenten uit het verleden staan meestal tussen of dichtbij modernere panden. Wat we dan belangrijk vinden is dat die moderne panden harmoniëren met de monumenten, dat de architecten rekening houden met de monumentale buren, hun best doen om het schoonheidseffect van de mooie gevelwand te versterken. Dan snijdt het mes aan twee kanten: de monumenten komen beter uit en de moderne panden getuigen van respect voor de historische omgeving. Iedereen blij. Om te laten zien hoe goed dat voor de stad is reiken we iedere twee jaar de Puienprijzen uit. Dat gaat dit jaar weer gebeuren op 22 november. Er zijn prijzen voor gerestaureerde historische panden. Maar nadrukkelijk ook voor smaakvolle nieuwbouw.

Als voorbeeld laten we hier de nieuwe woningen zien van de ‘Molen van Banning’ bij het Zeglis, vlakbij het centrum. De gracht waaraan de woningen liggen vormde vroeger de oostelijke stadsgrens. Deze panden zijn met 19 andere ‘puien’ in de stad genomineerd voor de Puienprijs.

Intrigerend is de bijzondere straatnaam: Molen van Banning. Die naam verwijst naar een koren- of meelmolen die hier ooit stond, van 1714 tot 1912. Het was een hoge stellingmolen, op de plek, waar vóór de achttiende eeuw, vermoedelijk vanaf 1605, een houten molen stond, één van de acht molens van de Alkmaarse wallen. Die was bekend met de naam ‘De Wolf’. In 1713 werd hij geveld door een zware storm. Molen De Wolf was de eerste molen in de stad die in steen herbouwd werd.  Er is nog een gevelsteen bekend, die verwarrend genoeg het jaartal 1740 vermeldt. Slaat dat jaartal op de toenmalige bouw van het naastgelegen molenaarshuis? ‘Molen van Banning’ werd de bijnaam vanwege de laatste molenaar, Hermanus Banning, die er vanaf 1890 woonde en werkte. In 1911 werd de molen afgebroken. Bij oudere Alkmaarders zal ook nog wel het vroegere Wolfspad bekend zijn.

Op hvalkmaar.nl kunt u uw stem uitbrengen voor de Puienprijs en informatie vinden over alle genomineerde panden. De Molen van Banning? Daar vind je nu moderne mooie huizen op historische grond. Je zult er maar mogen wonen…