Teertranen in de Grote Kerk Alkmaar

Zwarte tranen in Alkmaar?

Soms blijkt Maria te gaan huilen. Althans, een Mariabeeld. Meestal op plekken, waar wat reuring gebruikt kan worden. De betekenis van het huilen is doorgaans eerder bekend, dan de uitkomst van het onderzoek waar het vermeende traanvocht vandaan komt. Maria huilt steevast vanwege gevreesde rampspoed. Een vrome aanhangster (het zijn altijd vrouwelijke bekommerde zielen) krijgt dat dan in een visioen aangezegd. Een soortgelijk mirakel lijkt zich nu ook voor te doen in de Grote Kerk. Niet bij een Mariabeeld. Zou ook niet passen in deze geseculariseerde ruimte. Hier huilt de grafzerk van Pieter Palinck en zijn vrouw Josina van Foreest. Het is de opmerkelijkste zerk van de kerk, helemaal van koper en heel oud, van 1550. Daarom is hij bij de laatste herinrichting rechtop gezet, tegenover de bar. Sinds deze zomer stromen er dikke zwarte tranen bij de voeten van Josina. Gelukkig is hier meteen onderzoek gedaan. Niks bovennatuurlijk mysterie helaas, maar gewoon een constructieprobleem, dat nooit opviel toen de plaat nog plat lag. Maar nu ie rechtop staat wel. ’s Ochtends valt er veel zonlicht op. De koperen plaat wordt warm. Daardoor smelt de teer, die de koperen plaat met de ondersteen verbindt. Het zwarte goedje  druipt er langzaam uit. De beheerder van de Grote Kerk heeft er schik in en laat het voorlopig gewoon zijn gang gaan. De noodzakelijke reparatie verdraagt kennelijk nog even uitstel.

Maar dat neemt niet weg ,dat er ook nu een visioen moet worden gemeld over gevreesde rampspoed in onze stad. De Kapelkerk bleef deze zomer nog op het nippertje een slijtageslag bespaard. Maar de Mient dreigt verzwolgen te worden door de horeca. Het Waagplein zal ’s winters niet meer te zien zijn, want onze horecawethouder wil hem overkappen met een plastic hoempapa-tent. De Waag wordt met een nieuwe vleugel misvormd voor toeristische commerciële kaasproductie, als diezelfde wethouder zijn zin krijgt. De Laat en de Langestraat schijnen uitzonderingen te mogen zijn op zijn verkiezingsbelofte ‘geen hoogbouw in de binnenstad’. De Hout en Huize Westerlicht worden opgeofferd aan het blunderbeleid van het ziekenhuis. De Algemene Begraafplaats komt dan naast een bouwput te liggen, waar een hoog boven het geboomte uitstekende ziekenhuistoren de troostrijke sfeer van rust en stilte voorgoed zal wegvagen.

Me dunkt, er is alle reden voor een waarschuwend onheilsmirakel. Alkmaar, let op uw saeck. In de Langestraat wordt u verkocht waar u bij staat. (Meer foto’s op onze website).

Voor meer informatie over de grafzerk, klik hier en hier.

Teertranen 1 Teertranen