De architectuur fietstocht langs de door Piet Tauber ontworpen woonhuizen en kantoorgebouwen gaat dit najaar niet door. Dat is voor u, die zich hebben ingeschreven, een teleurstelling. Ook voor ons was het even slikken nu alles kant klaar ligt om er een leerzame en leuke middag van te maken. Echter de oproep van onze eerste minister laat niets te wensen over: ‘Doe niet wat niet noodzakelijk is in groepsverband.’ De mogelijkheid om in groepjes van drie deelnemers en een gids op pad te gaan gebruiken we niet. Enerzijds vanwege de oproep en anderzijds omdat juist bij groter de uitwisseling van opvattingen en ideeën de kwaliteit geeft aan de fietstocht.

In het voorjaar, indien het mogelijk is wordt er alsnog een fietstocht georganiseerd. Daarvan stellen wij AIA en HVA u op te hoogte.

Piet Tauber (1927-2017) is een van de toonaangevende Alkmaarse architecten. Hij werd geboren in Oudorp als zoon van metselaar en architect Hendricus Tauber, en keerde na zijn studie aan de TH Delft terug naar Alkmaar om zich er in 1955 te vestigen als zelfstandig architect. Hij ontwierp zijn eigen woonhuis met kantoor aan de Westerweg. Zijn oeuvre omvat onder meer de Provinciale Bibliotheek Friesland (Leeuwarden), de Nederlandse Ambassade in Washington en vele Alkmaarse gebouwen. Tauber ontwierp tijdloze gebouwen, was wars van modes en stijlen. Vakmanschap en bouwen naar opdracht stonden voor hem bovenaan.

Er wordt door het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) en de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) wellicht in het voorjaar een fietstocht georganiseerd. Hierbij komen we langs door Piet Tauber ontworpen woonhuizen, waaronder dat van hem zelf, de HTS aan de Bergerweg, kantoorgebouwen zoals voor de KVK aan de Kennemersingel, en als hoogtepunt de TelefoonCentrale aan de Koelmalaan. Het vormt een logisch vervolg op de oeuvretentoonstelling die het AIA in 2015 organiseerde, en de aanwijzing van de Telefooncentrale als gemeentelijk monument, in nauwe samenwerking met de HVA en de gemeente Alkmaar.

 

Datum evenement
Voorjaar 2021

Tijdstip evenement
Van 14.00 tot ca 16.00 uur

Startlocatie
In groepen van maximaal 6 fietsende deelnemers en een gids starten we op verschillende locatie.
U ontvangt tijdig een e-mail over uw startlocatie. En denk aan uw mondkapje.

Deelname
Info volgt.