Komend jaar hebben we weer ruimte voor nieuwe vrijwilligers in onze vereniging. Enkele bestuursleden en werkgroepleden zullen vertrekken en dan gaan we taken herverdelen. Heeft de historie van de stad Alkmaar (en regio) je bijzondere belangstelling en wil je je steentje bijdragen in een leuk & enthousiast team, laat het ons dan weten!

De Historische Vereniging Alkmaar (HVA) is een heel actieve vereniging, al bijna 100 jaar. Onze betekenis voor de stad wordt eigenlijk, met bijvoorbeeld de komst van de nieuwe Omgevingswet, steeds belangrijker. Dit maakt het voor veel van onze mensen ook goed & inspirerend; we zijn niet zomaar een hobbyclubje, we zijn een vereniging die veel kennis van zaken vertegenwoordigt als het gaat om ruimtelijke kwaliteit van de oude, historische stad en als het gaat om de oude verhalen van de stad. En over dit laatste: Alkmaar is een schitterend prototype stad waar de vaderlandse geschiedenis goed zichtbaar is en waarover óntzettend veel te vertellen én te bewaren is.

Kennis & kunde
De Historische Vereniging Alkmaar staat open voor mensen van alle leeftijden. Dat kunnen mensen zijn die werkzaam zijn in de architectuur of bijvoorbeeld archief of historisch erfgoed. Veel mensen die momenteel actief zijn bij de Historische Vereniging Alkmaar zijn vaak wat ouder. Voor hun geldt dat het heerlijk is je kennis & kunde te steken in een duurzaam initiatief als de HVA. Gewoon actief zijn en lekker werken aan zaken die je oprecht interesseren, natuurlijk zonder de stress van het werkend bestaan. Samen met gelijkgestemden werken aan boeiende projecten, dat kan allemaal bij de HVA.

Regelmatig kunnen we nieuwe mensen inwerken en inzetten. We hebben werkgroepen en commissies op vele gebieden: wandelingen, lezingen,de Monumentenloods, ons tijdschrift Oud Alkmaar, Ruimte, Pre-Adviezen Omgevingsvergunningen, Puienprijs of de jaarlijkse Pinksterdrie-excursie. Elke werkgroep of commissie kent zijn eigen uitdaging. Soms is er een project dat veel energie vergt en oplevert, soms zijn er periodes die minder inspanning vergen.

Wie zoeken we?
Voor het bestuur zoeken we momenteel vooral aanvulling op de gebieden van architectuur en bouwhistorie, algemeen stadsgeschiedenis van Alkmaar, kunstgeschiedenis. Bestuursleden hebben een of twee werkgroepen of commissies onder hun hoede en de kruisbestuiving tussen al die activiteiten vindt plaats in de bestuursvergaderingen. Behalve inhoudelijke kennis en ervaring zoeken we ook andere talenten, zoals het kunnen organiseren van excursies, tentoonstellingen en andere activiteiten, het kunnen aansturen van een werkgroep, helder kunnen schrijven en vertellen zoals een onderwijzer dat kan, en in het algemeen het leuk vinden om een uitdaging op te pakken.

We zijn met negen mensen in het bestuur, dus hoef je uiteraard niet álles te kunnen!

Meer weten?
Ben je nieuwsgierig geworden? Stuur ons een bericht met je interesses, iets over je achtergrond en je contactinformatie. Dan nemen we snel contact met je op.