Natuurlijk: ons land kende dappere mensen die Joodse onderduikers verborgen hielden in WO II. Maar de Alkmaarse Truus Wijsmuller redde het leven van maar liefst 10.000 Joodse kinderen! Een ongekend aantal. En deed daarna nog veel meer! Wie wás deze vrouw..? Alkmaar vindt het tijd om deze verzetsheldin te eren met een beeld. In nauwe samenwerking met de gemeente Alkmaar werkt de Historische Vereniging Alkmaar al twee jaar aan een beeld voor haar dat op 21 april a.s. wordt onthuld. Daarnaast ontwikkelen wij momenteel een pop-up museum + huis-aan-huiskrant om het verhaal van ‘Tante Truus’ te vertellen. Zo zal Tante Truus symbool staan voor de strijd tegen racisme: toen, nu en morgen. We dienen er altijd tegen te vechten.

 

Eindelijk een monument voor een vergeten heldin
De gemeente Alkmaar en de Historische Vereniging Alkmaar werken samen naar de dag van de onthulling: 21 april 2020, de geboortedag van Truus Wijsmuller-Meijer. Daarvoor al wordt op 8 maart in Amsterdam de documentairefilm gepresenteerd Truus’ Children, waarin overlevenden van de Kindertransporten aan het woord komen. Op 21 januari 2020 werd De laatste trein naar vrijheid van de Amerikaanse schrijfster Meg Waite Clayton gepubliceerd, een historische roman waarin wordt verteld hoe Truus Wijsmuller het eerste Kindertransport van Wenen naar Londen organiseerde. Truus vertelde daar zelf ook over in haar biografie “Geen tijd voor tranen” uit 1961/1963. Dat boek is niet meer te koop. Daarom is hier de digitale versie te vinden.

Een gewone vrouw eigenlijk
Truus Meijer wordt geboren in Alkmaar aan de Mient als eerste kind in het gezin Meijer. Haar vader, Jacob Meijer, heeft een drogisterij annex apotheek; haar moeder, Bertha Hendrika Boer werkt als zelfstandig modiste. Truus herinnert zich dat haar ouders haar leerden, om altijd als het nodig is op te komen voor de mensen die het meest verdrukt zijn. En daarom is zij, naar eigen zeggen, van huis uit gewend om op te komen voor mensen die het verdienen en nodig hebben. Haar ouders voegen de daad bij het woord door bijvoorbeeld rond 1918 een Duitse jongen in huis op te nemen. Enkele dagen na Kristallnacht (november 1938) reist ze naar de Nederlands-Duitse grens om te zien wat zich daar afspeelt. De Britse regering besluit dan om Joodse kinderen tot 17 jaar uit nazi-gebied op te nemen.

Een zekere Eichmann
Begin december bereikt Wijsmuller vanuit een Londens hulpcomité het verzoek naar Wenen te gaan om er een zekere Eichmann, toen hoofd van de emigratie-afdeling, te vragen om kinderen naar Engeland te laten reizen. Eichmann snauwt haar – een vrouw – eerst af, maar Wijsmuller treedt hem onverschrokken tegemoet. Hij denkt haar voor een onmogelijke opgave te stellen door toestemming te geven om binnen vijf dagen met 600 kinderen af te reizen. Het lukt Wijsmuller echter het voor elkaar te krijgen; op zaterdag 10 december vertrekt een trein met 600 Joodse kinderen van Wenen naar Nederland. Tussen december 1938 en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939 organiseert Wijsmuller meerdere keren per week kindertransporten vanuit nazi-gebied; meestal naar Engeland, maar ook naar Nederland en later naar België en Frankrijk. Bij elke reis gaan er zo’n 150 kinderen mee.

Doneer ook voor een beeld voor Tante Truus!

Velen hebben al een financiële bijdrage geleverd voor de realisering van het beeld. Opdat wij niet vergeten. Opdat wij de waanzin niet vergeten.

Ook ú kunt een bijdrage leveren door geld te storten op:

NL62 INGB 0000 6004 01
t.n.v. Historische Vereniging Alkmaar.
Vermeld u svp: ‘Gift Tante Truus’.

Onze dank is groot!

Truus Wijsmuller redt 10.000 kinderen
Uiteindelijk redt zij met een Europese hulporganisatie 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Via Hoek van Holland gingen ze naar Engeland. Vandaar uit naar andere veilige landen in de wereld. Veel kwamen er in de Verenigde Staten en later in Israël terecht. De nu nog levende kinderen, vaak al ouder dan 80 jaar, komen aan het woord in een documentaire die in december a.s. te zien zal zijn op NPO2. Haar indrukwekkende verhaal en de redding van  de 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s vraagt erom ‘tante Truus’, zoals de kinderen haar noemden, ook in haar geboortestad Alkmaar te eren. In een nieuwe wijk op Overstad is een straat naar Truus Wijsmuller vernoemd, maar een beeld in het drukste deel van de stad zal mensen doen beseffen wie ze was.

Annet Terberg en Lea Wijnhoven
Inmiddels wordt door de beeldhouwsters Annet Terberg en Lea Wijnhoven uit IJsselstein hard aan het beeld gewerkt. Zij werken eerst aan een basis in klei met een hoogte van ca. 80 cm. Via moderne print-technieken wordt het beeld vergroot naar 210 cm en wordt het tenslotte in brons gegoten. Die fase is bijna bereikt. Het resultaat zal levensgroot zijn, zodat we Truus in de ogen kunnen kijken en de blikken van de kinderen kunnen zien. Het komt vervolgens bij het begin van het Fnidsen, op de Mient te staan, vlakbij het geboortehuis van Truus. Hoe mooi is dat?

Theater ‘Tante Truus en Mammie Mies’ in oktober opgevoerd in Alkmaar.
Het toneelstuk over twee sterke en bijzondere vrouwen, dat in het voorjaar zo’n succes was in Enkhuizen met vier uitverkochte voorstellingen, kwam op zondag 20 oktober in Alkmaar, in de grote zaal van Artiance aan het Canadaplein. De toneelspeelsters werkten belangeloos mee als bijdrage aan de realisatie van het beeld. Er waren die zondag twee opvoeringen die érg enthousiast zijn ontvangen.

Last update: ls – 23 01 2020

Verder

  • Lees hier de biografie van Truus Wijsmuller, “Geen tijd voor tranen”.
  • Lees de column over Truus Wijsmuller.
  • Lees hier meer over schenken aan een Culturele ANBI. Wilt u liever nader/persoonlijk contact?
  • Heeft u vragen? Stuur een e-mail!