Truus Wijsmuller, de volgende fase:
bijwerken van het kunststof-model

Juli 2019. Vanuit het klei-model van 75 cm hoog  is er met digitale lasertechniek een kunststofmodel gemaakt van 200 cm hoog. De foto’s laten de kunstenaars zien terwijl zij het model bijwerken. Als alle delen van het beeld zo zijn bewerkt kunnen er mallen worden gemaakt voor het bronsgieten.Wilt u een actueel filmpje zien van de ‘wording’ van het beeld..? Kijk hier.

Wij hebben nog €30000 nodig. Help ons en stort uw gift op NL62 INGB 0000 6004 01 t.n.v. Historische Vereniging Alkmaar. Vermeld u svp ‘Gift Tante Truus’.

Juni 2019. Het beeld voor Truus Wijsmuller is gescand en van het digitale 3D-model wordt nu een kunststofbeeld op ware grootte gemaakt. De beeldhouwsters werken dit bij om de detaillering mooier en fijner te maken. Daarna worden er mallen van gemaakt voor het bronsgieten. Om een idee te krijgen van het beeld op zijn plek ziet u een animatiefoto van de Mient bij het Fnidsen. De sokkel van ca. 20 cm hoog moet u er nog even bij denken.

 

Theater Tante Truus en Mammie Mies komt naar Alkmaar
Het toneelstuk, dat in het voorjaar zo’n succes was in Enkhuizen met vier uitverkochte voorstellingen komt in het najaar naar Alkmaar. De toneelspeelsters werken belangeloos mee als bijdrage aan de realisatie van het beeld. Later volgt hier meer nieuws over de data en de plek.

Alkmaarse verzetsheldin
Truus Wijsmuller-Meijer (1896-1978) was een grote verzetsheldin, die in Alkmaar is geboren. Haar tienerjaren bracht ze op de Mient door. Een gewone vrouw, maar met de moed van een leeuwin toen het erop aan kwam. Na de Kristallnacht op 9/10 november 1938 waren de Joden hun leven in Duitsland en Oostenrijk niet meer zeker.  Nederland liet geen vluchtelingen meer toe, alleen kinderen. Daarop organiseerde Truus vele kindertransporten. Haar grootste stunt was een tocht met 600 kinderen uit Wenen, met toestemming van een afgetroefde Adolf Eichmann, die toen de deportatie van de Joden uit Oostenrijk moest leiden.

Truus Wijsmuller redt 10.000 kinderen
Uiteindelijk redt zij met een Europese hulporganisatie 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Via Hoek van Holland gingen ze naar Engeland. Vandaar uit naar andere veilige landen in de wereld. Veel kwamen er in de Verenigde Staten en later in Israël terecht. De nu nog levende kinderen, vaak al ouder dan 80 jaar, komen aan het woord in een documentaire die in december 2019 te zien zal zijn op NPO2. Haar indrukwekkende verhaal en de redding van  de 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s vraagt erom ‘tante Truus’, zoals de kinderen haar noemden, in haar geboortestad te eren. In een nieuwe wijk op Overstad is een straat naar Truus Wijsmuller vernoemd. Maar een standbeeld zal in onze stad pas echt de aandacht op haar vestigen. Voor het eind van dit jaar moet het levensgrote beeld worden onthuld op de Mient, tegenover het geboortehuis (nu 1480 Foodbar) van Truus Wijsmuller.

Annet Terberg en Lea Wijnhoven
Het beeld wordt nu voorbereid door de beeldhouwsters Annet Terberg en Lea Wijnhoven uit IJsselstein. Zij werken aan het beeld in klei met een hoogte van ca. 80 cm. Via moderne printtechnieken wordt het beeld vergroot naar 180 cm. Na afwerking kan het beeld dan in brons worden gegoten. Levensgroot, zodat we Truus in de ogen kunnen kijken en de blikken van de kinderen kunnen zien. Het komt vervolgens bij het begin van het Fnidsen, op de Mient te staan.

Uw hulp nodig
De gemeente heeft ons gevraagd om het benodigde bedrag van €75000 bijeen te brengen. De eerste €25.000 kregen we als subsidie van de gemeente zelf. Maar voor het resterende bedrag, €50.000, hebben wij uw hulp nodig. Wilt u ons project steunen met een gift? Dan is het goed te weten, dat wij de culturele Anbi-status hebben. Dit betekent dat u bij uw aangifte over 2019 een fors deel van uw gift – tot de helft of meer – mag terugverwachten van de Belastingdienst. Wij sturen u daarvoor desgewenst (per e-mail) een verklaring, dat wij uw gift voor dit doel ontvingen.

Ons rekeningnummer is NL62 INGB 0000 6004 01 t.n.v. Historische Vereniging Alkmaar.
Vermeld u svp ‘Gift Tante Truus’. Met uw hulp gaat het lukken.

Kunt u ons steunen met een gift van €1000 of meer, dan nodigen we u uit om het atelier van de kunstenaressen met ons te bezoeken. De onthulling is gepland voor 17 januari 2020, aan het begin van het jaar waarin we 75 jaar vrede in ons land vieren.

Meer weten?

Lees meer over de documentaire.

Lees de column over Truus Wijsmuller.

Lees meer over schenken aan een Culturele ANBI

Klik hier voor informatie en het programmaboekje over het toneelstuk Tante Truus en Mammie Mies, dat 1,2,3,4 mei 2019 in Enkhuizen werd opgevoerd.

Wil u nader contact? Wij zijn bereikbaar via info@hvalkmaar.nl en 072-7920783