Het is eigenlijk onvoorstelbaar. Natuurlijk: ons land kende dappere mensen die Joodse onderduikers verborgen hielden in WO II. Maar de Alkmaarse Truus Wijsmuller redde het leven van maar liefst 10.000 Joodse kinderen! Een ongekend aantal. Wie wás deze vrouw..? Alkmaar vindt het tijd om deze verzetsheldin te eren met een beeld. Helpt u mee..?

Een gewone vrouw eigenlijk
Truus Meijer wordt geboren in Alkmaar aan de Mient als eerste kind in het gezin Meijer. Haar vader, Jacob Meijer, heeft een drogisterij annex apotheek; haar moeder, Bertha Hendrika Boer werkt als zelfstandig modiste. Truus herinnert zich dat haar ouders haar leerden, om altijd als het nodig is op te komen voor de mensen die het meest verdrukt zijn. En daarom is zij, naar eigen zeggen, van huis uit gewend om op te komen voor mensen die het verdienen en nodig hebben. Haar ouders voegen de daad bij het woord door bijvoorbeeld rond 1918 een Duitse jongen in huis op te nemen. Enkele dagen na Kristallnacht (november 1938) reist ze naar de Nederlands-Duitse grens om te zien wat zich daar afspeelt. De Britse regering besluit dan om Joodse kinderen tot 17 jaar uit nazi-gebied op te nemen.

Een zekere Eichmann
Begin december bereikt Wijsmuller vanuit een Londens hulpcomité het verzoek naar Wenen te gaan om er een zekere Eichmann, toen hoofd van de emigratie-afdeling, te vragen om kinderen naar Engeland te laten reizen. Eichmann snauwt haar – een vrouw – eerst af, maar Wijsmuller treedt hem onverschrokken tegemoet. Hij denkt haar voor een onmogelijke opgave te stellen door toestemming te geven om binnen vijf dagen met 600 kinderen af te reizen. Het lukt Wijsmuller echter het voor elkaar te krijgen; op zaterdag 10 december vertrekt een trein met 600 Joodse kinderen van Wenen naar Nederland. Tussen december 1938 en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939 organiseert Wijsmuller meerdere keren per week kindertransporten vanuit nazi-gebied; meestal naar Engeland, maar ook naar Nederland en later naar België en Frankrijk. Bij elke reis gaan er zo’n 150 kinderen mee.

Truus Wijsmuller redt 10.000 kinderen
Uiteindelijk redt zij met een Europese hulporganisatie 10.000 kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Via Hoek van Holland gingen ze naar Engeland. Vandaar uit naar andere veilige landen in de wereld. Veel kwamen er in de Verenigde Staten en later in Israël terecht. De nu nog levende kinderen, vaak al ouder dan 80 jaar, komen aan het woord in een documentaire die in december a.s. te zien zal zijn op NPO2. Haar indrukwekkende verhaal en de redding van  de 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s vraagt erom ‘tante Truus’, zoals de kinderen haar noemden, ook in haar geboortestad Alkmaar te eren. In een nieuwe wijk op Overstad is een straat naar Truus Wijsmuller vernoemd, maar een beeld in het drukste deel van de stad zal mensen doen beseffen wie ze was.

Annet Terberg en Lea Wijnhoven
Inmiddels wordt door de beeldhouwsters Annet Terberg en Lea Wijnhoven uit IJsselstein hard aan het beeld gewerkt. Zij werken eerst aan een basis in klei met een hoogte van ca. 80 cm. Via moderne print-technieken wordt het beeld vergroot naar 180 cm en wordt het tenslotte in brons gegoten. Die fase is bijna bereikt. Het resultaat zal levensgroot zijn, zodat we Truus in de ogen kunnen kijken en de blikken van de kinderen kunnen zien. Het komt vervolgens bij het begin van het Fnidsen, op de Mient te staan, vlakbij het geboortehuis van Truus. Hoe mooi is dat?

Opdat wij niet vergeten: help het beeld maken!

De gemeente Alkmaar heeft de Historische Vereniging Alkmaar gevraagd om het benodigde bedrag van € 75.000,- bijeen te brengen. De eerste €25.000,- kregen we als subsidie van de gemeente zelf. Maar voor het resterende bedrag, €50.000, hebben wij uw hulp nodig. Vindt u ook dat deze ongelooflijk moedige vrouw een beeld verdient? Opdat wij niet vergeten?

Ons rekeningnummer
is NL62 INGB 0000 6004 01 t.n.v. Historische Vereniging Alkmaar.
Vermeld svp: ‘Gift Tante Truus’. Met uw hulp gaat het lukken!

Wilt u ons steunen met een gift van €1000 of meer, dan nodigen we u uit om het atelier van de kunstenaressen te bezoeken. De onthulling is gepland voor 17 januari 2020, aan het begin van het jaar waarin we 75 jaar vrede in ons land vieren.

Ook goed om te weten:

• Twee jaar inmiddels werken Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn aan een documentaire ‘Truus ‘Children’ in de vorm van een interview met de kinderen zelf, die nu (natuurlijk) op leeftijd zijn. Indrukwekkend en emotioneel. De makers zelf geven zondag 15 september a.s. eenmalig een lezing over de totstandkoming van deze inspirerende documentaire, met een blik ‘achter de schermen’, anekdotes van de opnamen en uiteraard een eerste blik op een paar van de ontmoetingen met de ‘Kinderen van Truus’. Lees op deze pagina meer.

• Theater ‘Tante Truus en Mammie Mies’ op zondag 20 oktober naar Alkmaar.
    Het toneelstuk over twee sterke en bijzondere vrouwen, dat in het voorjaar zo’n succes was in Enkhuizen met vier uitverkochte voorstellingen komt in het najaar naar Alkmaar, zondag 20 oktober om precies te zijn, in de grote zaal van Artiance, Canadaplein. De toneelspeelsters werken belangeloos mee als bijdrage aan de realisatie van het beeld. Klik hier voor informatie en het programmaboekje over het toneelstuk Tante Truus en Mammie Mies, dat in mei 2019 in Enkhuizen werd opgevoerd. Op de website van Artiance kunt u tickets bestellen.

• Lees de column over Truus Wijsmuller.
  • Lees meer over schenken aan een Culturele ANBIWilt u nader/persoonlijk contact?
    Wij zijn bereikbaar via e-mail en nemen snel contact met u op: info@hvalkmaar.nl