De geschiedenis van het kasteel van Egmond

Wie door Egmond aan den Hoef wandelt of fietst ontgaan niet de indrukwekkende fundamenten van het slot en het beeld van de “Lamoraal van Egmont”. Op dinsdag 5 februari 2019 verzorgt Martijn Mulder van de “Stichting Historisch Egmond” een lezing over de geschiedenis van dit slot.

De lezing vindt plaats in de Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar. Aanvang 20.00 uur. Leden van de HVA hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 3,-.

De Egmonden worden weleens aangeduid als de bakermat van het graafschap Holland. Dit vanwege de macht en de invloed van de abdij van Egmond. De nederzetting Alkmaar zou mogelijk als haven van de abdij hieraan zijn bestaan te danken hebben. Ook het geslacht van de graven van Egmont en het door hen gebouwde slot dragen bij aan het historische belang van de Egmonden. Het slot is tussen 1200 en 1600 in Egmond aan den Hoef gegroeid uit een ronde vluchtburcht en stond bekend als de “grootste en schoonste burcht van Holland”. Na de verwoesting in 1573 door de troepen van Diederik Sonoy vormde de ruïne van het slot nog eeuwenlang een karakteristiek beeld in het landschap. Het verdween echter uiteindelijk onder het gras om in het begin van de 20-ste eeuw toch weer zichtbaar  te worden nadat de fundamenten waren opgemetseld. Martijn Mulder gaat in zijn lezing in op de lange en interessante geschiedenis van het slot, het ontstaan ervan, de bloeiperiode en de ondergang. (afbeeldingen: Regionaal Archief Alkmaar)