Ook in het komend najaar organiseert de Historische Vereniging Alkmaar drie lezingen. Hoewel de derde nog niet precies is uitgewerkt, kunt u de volgende data alvast noteren in uw agenda:
  • Dinsdag 1 oktober 2019: Rumoer om moerassen – Jos Schouwenaars

Het droogleggen van moerassen en veengebieden was eeuwenlang een activiteit waarin Hollanders zich bekwaamd hebben. Anno 2019 denken we daar inmiddels weer wat anders over, gelet op de problematiek van CO2 -uitstoot en klimaatverandering. Jos Schouwenaars (adviseur waterbeheer) heeft een fascinatie voor moerassen en veengebieden. Dit jaar schreef hij er een boek over genaamd “Rumoer om moerassen”.

Zijn boek bevat verhalen over het droogleggen van moerassen in de 17e eeuw in o.a. Engeland en Italië “. In zijn lezing gaat Jos Schouwenaars nader op dit onderwerp in en besteedt hij met name ook aandacht aan de Alkmaarder Nicolaas de Wit. Zijn Latijns ogende bijnaam is Scapecaes, ofwel: Schapenkaas. Dat is weer iets anders dan het traditionele kaaskop.

Deze 17e eeuwse Alkmaarse zeevaarder en ondernemer ontwikkelde voor verschillende landen vele drieste plannen. Een van die plannen was het droogleggen van de beruchte Pontijnse moerassen nabij Rome. Daarover sloot hij een contract met de toenmalige paus. Jos Schouwenaars vertelt over dit onderwerp wat hem zo boeit en leest daarbij ter illustratie stukken voor uit de door hem geschreven verhalen.

Wanneer: 1oktober 2019
Spreker: Jos Schouwenaars
Locatie: Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Verder: Leden van de HVA hebben gratis toegang; niet-leden betalen € 3,-

NB – Op deze avond was een lezing gepland van Jurjen Vis. Een lezing over de geschiedenis van de religie in de regio Noord-Kennermerland, in het kader van een uitgebreid project van de Stichting Religiegeschiedenis Noord-Kennemerland. Tot ons groot verdriet is Jurjen echter in juli j.l. overleden.

• Dinsdag 5 november 2019: Over de allereerste barbacane in Nederland

In de Oudorperpolder is nader (geofysich) onderzoek en een studie verricht naar het voormalige kasteel Middelburg. Nancy de Jong en Ferry van den Oever doen verslag van dit onderzoek en de resultaten daarvan. In juli werd een spectaculaire ontdekking bekendgemaakt: ‘In Oudorp, gemeente Alkmaar, is de allereerste barbacane in Nederland ontdekt bij kasteel De Middelburg. Een unieke vondst omdat dit nog nooit eerder in Nederland is voorgekomen. Een barbacane is een versterkte voorpoort die integraal onderdeel uitmaakt van de verdedigingsstructuur van kasteel De Middelburg. De aanwezigheid van de barbacane is vastgesteld door geofysisch onderzoek (o.a. met een grondradar) en een hernieuwd historisch-archeologisch onderzoek.’

Wanneer: dinsdag 5 november 2019
Spreker: Nancy de Jong en Ferry van den Oever
Locatie: Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar.
Aanvang: 20.00 uur.
Verder: Leden van de HVA hebben gratis toegang; niet-leden betalen € 3,-