Op dinsdag 3 maart 2020 zal Leen Spaans voor de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) een lezing verzorgen over Truus Wijsmuller-Meijer, de vrouw die het leven redde van vele Joodse kinderen

Truus Wijsmuller-Meijer, Alkmaarse van geboorte, krijgt op 21 april dit jaar een groot standbeeld in het centrum van Alkmaar. Daarmee eert de stad een verzetsheldin van uitzonderlijk formaat. Toch is Truus bij het grote publiek niet of niet meer bekend. Ook toen in Oud Alkmaar in 2015 een fraai artikel over haar verscheen, leidde dat niet zo maar tot herkenning. Truus ontving tijdens haar leven acht hoge nationale en internationale onderscheidingen. Maar kennelijk moest het 2020 worden eer zij weer terugkeerde in onze collectieve herinnering.

Wie was Truus Wijsmuller, hoe raakte zij betrokken bij de Kindertransporten van 1938 tot 1940, hoe kwam Alkmaar op de idee om haar te eren met een groot beeld en hoe is dat beeld ontstaan. Na deze lezing is de toehoorder goed voorbereid op de belangwekkende onthulling tijdens dit herdenkingsjaar van 75 jaar vrijheid.

Spreker deze avond is Leen Spaans, oud-voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar. Hij heeft de afgelopen drie jaar leiding gegeven aan de werkgroep, die in samenspraak met de gemeente en de beide beeldhouwsters geijverd heeft voor de realisatie van een beeld voor de “moeder van 1001 kinderen”.

Klaas te Bos, HVA

Lezing van de HVA: ‘Het verhaal van Tante Truus’

• Wanneer: dinsdag 3 maart 2020
  • Spreker: Leen Spaans
  • Locatie: Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar.
  • Aanvang: 20.00 uur.
  • Verder: Leden van de HVA hebben gratis toegang; niet-leden betalen € 5,-

Komt u met de fiets naar de HVA-lezing? Maak dan gebruik van de fietsenstalling achter het gebouw van de Sociëteit. Even voorbij de Sociëteit linksaf de Metiusstraat inrijden. Dan – na enkele huizen – linksaf door het ijzeren hek naar binnen. U komt dan bij de fietsenstalling. Zo helpt u voorkomen dat de toegangsdeuren van bewoners boven en naast de Sociëteit voor die bewoners geblokkeerd worden.