Juryrapport inzake de Puienprijs 2007 in de categorie “Nieuwbouw zakelijk”

Laat 225

In de breedste winkelstraat van Alkmaar is in 2006 een project gereed gekomen dat door z’n geheel zwarte uiterlijk een chique uitstraling heeft gekregen. Een laat negentiende-eeuws pand dat zijn oorspronkelijke pui al had verloren heeft een geheel nieuwe pui gekregen. Op de begane grond is het stramien van de bovengevel doorgezet in een onmiskenbare eigentijdse pui-invulling. De zwart aluminium kozijnen hebben een roedeverdeling die een schaalverkleining bewerkstelligt die de verhoudingen van het totale pand recht doen.De omkadering van deze aluminiumkozijnen is minimalistisch uitgevoerd in gepolijst zwart graniet dat rijk aandoet en bovendien vandalismebestendig is. Niet alleen de pui is gerenoveerd, maar ook de bovenliggende gevel. Het metselwerk is zwart geschilderd en vormt zo één geheel met de begane grond. Omdat de aanzet van de attieklijst, de kozijnen èn de gootprofielen wit geschilderd zijn is er diepte in de gevel behouden en is een saaie vlakke gevel voorkomen. De commissie toont waardering voor deze renovatie omdat het een geïntegreerd ontwerpbetreft, met respect voor de bestaande kwaliteiten van de gevel, en verdere exterieure winkelbeveiliging d.m.v. rolluiken achterwege gelaten is. Zo heeft deze gevel ook buiten de openingstijden een positieve invloed op de omgeving. Bovendien heeft de reclame-uiting een ingetogen karakter. Daarom heeft de commissie besloten dat de Puienprijs 2007 in de categorie “Nieuwbouw zakelijk” wordt toegekend aan het pand aan de Laat 225, ook bekend als “the AGA shop”.

Juryrapport inzake de Puienprijs 2007 in de categorie “Historische pui zakelijk”

Ritsevoort 7

Dit markante gebouw in Jugendstil-stijl in één van de belangrijkste winkelstraten van Alkmaar dateert uit het begin van de 20ste eeuw en had oorspronkelijk een asymmetrische winkelpui. Na de recente verbouwing is het winkelpand weliswaar ontdaan van de oorspronkelijke pui, maar heeft het pand met gebruik van bestaande materialen toekomstwaarde gekregen en is er een pui ontstaan die er in z’n geheel “als vanzelfsprekend” en verzorgd uitziet. Zaken als looddetaillering, het bijna onzichtbaar inbouwen van ventilatieroosters in de sierlijst, losse reclame-uitingen en hergebruik van de oorspronkelijke hardstenen borstwering op de begane grond maken dat de commissie zeer gecharmeerd is van het totale beeld dat de vernieuwde pui inneemt in deze steeds chiquer wordende winkelstraat in Alkmaar. Ook de doorkijk in deze winkel met de lichtinbreng van achteren versterkt de kwaliteit van het pand. De Puienprijs 2007 in de categorie “Historische pui zakelijk” gaat naar het pand van Villeroy & Boch aan het Ritsevoort 7. Het ontwerp is van het architectenbureau Kerssens en De Ruiter.

Juryrapport inzake de Puienprijs 2007 in de categorie “Nieuwbouw woonhuis”

Bloemstraat 44

In het centrum van Alkmaar staat een nieuwbouwwoning die in kleur- en materiaalgebruik volledig afwijkt van de overige bebouwing in deze nauwe dwarsstraat in de binnenstad. Op geheel hedendaagse contrasterende wijze voegt deze woning zich tussen de historische en traditionele bebouwing en geeft juist ruimte, licht en kleur aan de smalle straat door de geringe hoogte en de frisse uitstraling. Een opmerking van kritiek heeft de commissie echter op de uitvoering. De commissie vermoedt dat de bemoeienis van de architect zich tot aan de uitvoering heeft beperkt en dat daarmee een verdere verfijning van de detaillering tijdens de uitvoering gestagneerd is. Toch waardeert de commissie het zeer dat de opdrachtgever het aangedurfd heeft een dergelijke eigentijdse woning te bouwen in deze stedelijke context. De Puienprijs de categorie “Nieuwbouw woonhuis” gaat dan ook naar de woning aan de Bloemstraat 44. Het inintiatief is genomen door Projectontwikkelaar ‘De Loet’. Het ontwerp is van het architectenbureau Kerssens en De Ruiter.

Juryrapport inzake de Puienprijs de categorie “Restauratie woonhuizen”

Oudegracht 291

Deze mooie 20ste eeuwse monumentale patricierswoning in neo-Lodewijkstijl is één van de beeldbepalende gebouwen aan de Alkmaarse grachten. Het is in 1909 ontworpen door de architect Jan Stuyt die later in Alkmaar ook verantwoordelijk zou zijn voor het ontwerp van het Sint Elisabeth Ziekenhuis. De verbouwing in 2006 heeft de functie van wonen teruggebracht in dit grachtenpand dat na de tweede wereldoorlog geruime tijd als kleuterschool gefungeerd heeft en daarna als dependance van het Horizon College. In het hoofdgebouw zijn nu 4 luxe appartementen gesitueerd, terwijl in de voormalige gymzaal, aan de andere zijde van de binnenplaats, nog eens 2 appartementen gebouwd zijn met een eigen ingang vanaf de Gedempte Baansloot. De teruggebrachte luiken aan de voorgevel en het herstelde smeedijzeren hekwerk maken de restauratie compleet. Ondanks de functiewijziging heeft het pand ook nog eens zijn waarde voor cultureel Alkmaar behouden omdat er nog steeds openbare concerten in de achtertuin plaatsvinden. Bovendien zal het pand binnenkort aangelicht worden dankzij enthousiasme van eigenaar en bewoners van het pand. De commissie waardeert het bijzonder dat de huidige eigenaar ook veel aandacht geschonken heeft aan de entreehal, de achtergevel en het bijgebouw en het daarmee tot een totaalrestauratie heeft kunnen opwerken.De Puienprijs de categorie “Restauratie woonhuizen” gaat naar het pand aan de Oudegracht 291. Het initiatief is genomen door woningstichting ‘Van Alckmaer’. De restauratiearchitect was Rob de Vries.