Iconen & symbolen.
Stadswandeling van de Historische Vereniging Alkmaar.

Op zondag 11 september houdt de Historische Vereniging Alkmaar in het kader van het Open monumentenweekend een stadwandeling over het thema ‘Iconen & Symbolen’. Tijdens deze wandeling schenken we aandacht aan Alkmaarse iconen en laten we u zien welke symbolen er op vele plaatsen in de stad te vinden zijn. We nemen u mee naar bekende plekken als het Stadhuis en het Waaggebouw, waar we u met veel gebruikte symbolen in aanraking brengen. Aan het stadhuis is Vrouwe Justitia wel en niet geblinddoekt te vinden. De symboliek van de blinddoek is duidelijk, maar het ontbreken ook?
Daarnaast doen we op de route ook vele plekken aan waar onvermoede symboliek gebruikt is.
Stads- of familiewapens kennen veel symboliek. Waar staat een verticale balk in een stadswapen voor? Waarom staan er stadswapens van andere steden op het waaggebouw? Windvanen kunnen gebruikt worden om symbolen te laten zien.
Ook de symboliek van dieren en planten en kleuren komt uitgebreid aan de orde en niet te vergeten de tegenwoordig in gebruik zijnde beeldtaal.

De wandeling start op 11 september om 14.00 uur op het Canadaplein. Deelname is gratis.