Wandeling  9 juli ‘Rond de Oosterhout’

Het was een bewolkte avond in een week vol zonneschijn, maar bovenop de Avonturenheuvel brak toch even de avondzon door. Wat een prachtig licht over de wijde omgeving.

70 – 75 belangstellenden kwamen op onze uitnodiging naar de parkeerplaats van Sportpark Overdie aan de Vondelstraat. We hebben nog even tevergeefs gewacht op de bus met toeristen uit Oosterhout die bestuurslid Feyko Alkema ons (ironisch) voorspelde. Mochten zij toch nog  gekomen zijn, dan waren zij te laat geweest, want de groepjes rond de 5 gidsen waren al opgelopen naar het maximum van 15 personen.

Bij iedere wandeling blijkt dat de groepen voor een deel bestaan uit bewoners uit de buurt waar gewandeld wordt. Zij beamen, corrigeren, of vullen aan wat de gids vertelt, maar het komt ook heel vaak voor dat ze informatie krijgen waar ze stom verbaasd over zijn. Dat levert levendige gesprekken op. Velen van de wandelaars hadden bijvoorbeeld het oude gemaal aan de overkant van de Vondelstraat nog nooit opgemerkt. Zelfs enkele mensen die in de buurt wonen of vaak voorbij fietsten was het ontgaan.

Zoals Bert al schreef:  De mensen waren verrast over de kennismaking met dit stuk Alkmaar. Een goede wandeling, wat sommigen de opmerking ontlokte hoe wij toch al deze plekjes steeds weer wisten te vinden.

Niet alleen het park, ook de woonwijken om het park heen werden door de gidsen ruim besproken. Deze foto bijvoorbeeld van de Vondelschool laat zien hoe eenzaam dit gebouw voor de oorlog  langs de weg stond.

De bebouwing rond en vooral achter deze school is nu absoluut een bezichtiging waard.

Wat op ons groepje veel indruk maakte was de vlindertuin. Daar stonden rijen prachtig verschillende bloeiende planten/bloemen. Misschien wel dertig soorten, sommige wel 1.20 m recht omhoog groeiend en bloeiend in alle kleuren. Bij ieder lang gerekt perk stond de naam met uitleg op een kleurig bordje. Het geheel zag er bijzonder verzorgd uit. Verzorgd door buurtbewoners werd ons door enkele medewandelaars medegedeeld. Niemand uit de buurt komt hier bloemen plukken. Er wordt niets vernield of platgetrapt. Gewoon zoals het op deze plek hoort: alles voor de vlinders en de bijen.

Het was een goed voorbereide wandeltocht, een aanrader. De gidsen werden dan ook zeer terecht met een hartelijk applaus bedankt. Een aantal van de geïnteresseerde wandelaars bleek geen lid te zijn van onze vereniging. Iedereen mocht gratis meewandelen. De volgende keer nemen we  HVA-inschrijfformulieren mee.