Hier vindt u digitale bestanden, die u voor privégebruik kunt downloaden. In alle gevallen geldt “copyright Historische Vereniging Alkmaar”, tenzij in het betreffende document wordt aangegeven, dat de rechten elders liggen. Indien er foto’s en/of teksten zijn gebruikt, waarop auteursrechten van derden rusten zonder toestemming tot publicatie, kunt u ons dat melden.Wij zullen in dat geval de website aanpassen.

Klik op de afbeelding om te downloaden.

download-cadettenschool

De Cadettenschool, een militaire middelbare school in Nederland, 1893 -1924. Drs T.(Tanja) H.L. van de Wetering (1973) schreef dit artikel naar aanleiding van haar doctoraalscriptie. De afbeelding is van het Regionaal Archief Alkmaar.

Op 14 april 2014 werd de nieuwe Schelphoekgracht feestelijk geopend. Henk de Visser gaf deze avond in restaurant Babylon voor de bewoners een presentatie over de geschiedenis en ontwikkeling van de Schelphoek. De presentatie kan hier worden gedownload als pdf.

Natuurwandeling door het centrum van Alkmaar. (bron: www.stichtinganimo.nl)

“Staaltje technisch vernuft. De ijzeren spoorbrug over het kanaal”, in ‘Ik was erbij’, Regionaal Archief, Alkmaarsche Courant 9 september 2008.

Dood en verderf in Vronen. Skeletonderzoek op een voormalig kerkhof. In het najaar van 1991 werden tijdens graafwerk vier menselijke skeletten gevonden in een voortuin aan de Westerweg in Sint-Pancras nabij Alkmaar. Men had het kerkhof van het legendarische Vrone ontdekt! Recent onbderzoek van het skeletmateriaal geeft meer inzicht in de historische gebeurtenissen en het lot van de inwoners. (bron: Archeobrief sept.2013)

Archeologische Kroniek Noord-Holland 2011. Met negen pagina’s over Alkmaar, o.a. over de synagoge.

Archeologische Kroniek Noord-Holland 2012. Met vijftien pagina’s over Alkmaar, diverse opgravingen.

Ontzetrede van 8 oktober 2013 door dr. Joost C.M. Cox, “De genade van de (rechts)staat”. Joost Cox voert ons terug naar de landing van de erfprins en latere Koning Willem I in Scheveningen op 30 november 1813. Hij vertelt hoe onze grondwet daarna werd ontwikkeld, dat de inhoud Bataafse wortels had en wat deze fluwelen omwenteling voor Alkmaar betekende. En uiteindelijk, dat het zeer de moeite waard is om in 2013 ‘200 jaar koninkrijk’ te vieren.

Rob de Vries laat in een powerpointpresentatie zien hoe de stad zich ontwikkelde tussen 1649 en 1975, de bouw van de eerste wijk in Alkmaar Noord: Huiswaard. Met name de stadsontwikkeling tussen 1880 en 1975 is spectaculair te noemen. En wat in Alkmaar gebeurde, zo’n stormachtige ontwikkeling, vond op vele plekken in het land plaats. De ontwikkeling van onze stad kan je daarom gerust exemplarisch noemen voor de ontwikkeling van het land. Zeer boeiend.

“Het Laatste Oordeel in de Grote Kerk te Alkmaar”, uit ‘De Speelwagen’, 1953, nr. 9. In 1886-1887 werd een deel van de plafondschilderingen verwijderd voor restauratie. Sommige planken leken zo slecht, dat ze uiteindelijk in 1913 als brandhout te koop werden aangeboden op de markt aan het Hofplein. Gelukkig ontdekte een jongen, dat het om de middeleeuwse afbeeldingen uit de Grote Kerk ging. Een deel van de planken kon worden gered en terug geplaatst.

Powerpointpresentatie (in pdf) van de lezing van dr. Jaap Talsma op 27 februari 2013. Titel: “Alkmaar 1918: socialistische broedertwist”. Ondertitel “De sociaaldemocratie in Alkmaar rond 1918: een bewijs voor de IJzeren Wet van Michels”.

Bram Bruin – een vergeten leerling van Jan Zwart (1877-1937). Alkmaars organist en componist, 1912-1968. Artikel van Jan Zwart, overgenomen uit De Orgelvriend, maart 2013.

De vraag of er voor kunstwerken van Lucebert een nieuw museum, “Yxie”, op het Doelenveld zou verreizen hield de Alkmaarse politiek jaren bezig en leidde tot veel publicaties in de plaatselijke media. Hier een samenvatting uit de Volkskrant van 11 januari 2013.

Studie van Henk de Visser, omgevings- en erfgoeddeskundige en adviseur van de HVA, over de ontwikkeling van de nieuwe wijk De Schelphoek. De Historische Vereniging Alkmaar is in het eerste decennium van de 21e eeuw zeer nauw betrokken geweest bij de planontwikkeling. (Copyright Henk de Visser.)

Studie van Rob de Vries, architect, naar de bouwgeschiedenis van het beroemde huis Het Moriaanshoofd in de Langestraat te Alkmaar, thans deel van het stadhuis. Vooral de architectuur van de gevel en een beschrijving van één der kamers staan centraal. (Copyright Rob de Vries.)

Studie van Rob de Vries, architect, naar de situatie van Het Moriaanshoofd van vóór 1720. Ooit ging het om twee huizen op die plek. Rob de Vries verkent wat er van te achterhalen is. (Copyright Rob de Vries.)

Winkels kijken, brochure bij de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum, 1985. Over de geschiedenis van de Alkmaarse winkelpuien.

Fotoreportage van Alkmaar: plekken, die het stempel “beter van niet” verdienen, en plekken met het goede voorbeeld. Alkmaar wil graag de mooiste binnenstad van Nederland zijn. Dan is er nog werk aan de winkel!

Ontzetrede op 8 oktober 2011. Over het belang van cultureel erfgoed voor de samenleving, in het bijzonder die van Alkmaar.

Alkmaarse Hofjes, themanummer Oud Alkmaar 1983. Ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Archeologische Kroniek Noord-Holland 2009. Met zeven bladzijden over Alkmaar, o.a. de stadsmuur op de Paardenmarkt-Noord.

Archeologische Kroniek Noord-Holland 2010. Met twaalf pagina’s over Alkmaar, o.a. Doelenveld en de spectaculaire opgravingen op de Paardenmarkt.

Artikel uit National Geographic over de spectaculaire opgravingen op de Paardenmarkt tijdens de zomer van 2010.

Archeologische Kroniek Noord-Holland 2008. Met zestien pagina’s over opgravingen in Alkmaar, o.a. Bolwerk, Rode Toren en Waterpoort.

De collectie oldtimers van Joop Sik, wandelgids, fotograaf en auteur van Alkmaarse fotoboeken, is vermaard. Geniet hier van de fotoreportage.