Als u door het centrum van Alkmaar loopt, moet de schoonheid van de gevels u toch ook overweldigend mooi voorkomen. Alkmaar – en dus wij – mogen best heel trots zijn op ons erfgoed. Maar datzelfde erfgoed moet ook gebruikt, onderhouden en beschermd worden. Op de schouders van eigenaren van erfgoed drukt zo best een grote verantwoordelijkheid.

In 2000 vierde de HVA haar 75 jarig jubileum. Toen ontstond het idee om een jaarlijkse Puienprijs in te stellen, met name om meer kwaliteit in de winkelpuien te stimuleren en minder opzichtige reclame te bereiken. In dat zelfde jaar is in de gemeente Alkmaar een beeldkwaliteitsplan van kracht geworden met als doel de ruimtelijke kwaliteit bij verbouwingen te bevorderen.

Mensen met kennis van architectuur, kunst en geschiedenis werden gevraagd zitting te nemen in de Puienprijscommissie. In 2012 heeft de HVA in 2012 het boek ‘Puienprijs Alkmaar, tien jaar aandacht voor kwaliteit en historie van gevels’ uitgegeven. Een heel interessant, want overzichtelijk boek, dat ik graag onder uw aandacht breng.

Veel winkels in de binnenstad willen hun entree zo groot mogelijk hebben. De oplossing wordt dan gezocht in het aanbrengen van een brede glazen pui en veelal omlijst met donkere platen natuursteen. Als het om woningen gaat kregen met name panden, die hun oorspronkelijke architectuur met detailleringen en kleur weer terugkregen, veel aandacht en prijzen.

De Puienprijs is een tweejaarlijkse prijs die wij volgend jaar weer gaan uitreiken in een paar categorieën. Verbaast u zich over prachtige of héle lelijke dingen? Stuur een bericht door hier te klikken. In december start de commissie haar voorbereidingen voor de prijs in 2021.

Jos Stroomer, HVA

Wethouder Christian Braak bij de uitreiking van de Puienprijzen 2019.

Puienprijs: HVA bekommert zich om ruimtelijke kwaliteit van de historische stad.

De werkgroep Puienprijs van de Historische Vereniging Alkmaar werkt tweejaarlijks aan de totstandkoming en uitreiking van de zogeheten Puienprijs. De HVA bewaart en beschermt de oude, historische stad Alkmaar. We vertellen de boeiende verhalen, maar we beschermen ook. Wat dit laatste betreft het de ruimtelijke kwaliteit van de stad. En zo beloont en waardeert de HVA goede initiatieven als het om restauraties, verbouwingen of ook nieuwbouw in de oude stad gaat, met de Puienprijs. In november 2019 heeft de laatste editie plaatsgevonden en zijn maar liefst 20 nominaties (in 4 categorieën) benoemd. Daarnaast zijn er Eervolle vermeldingen en – luister en huiver – Gele kaarten. De Puienprijs wordt door de HVA óm de twee jaar uitgereikt en is al jaren een fenomeen in Alkmaar en omstreken.

Voorzitter Carol Korringa van de HVA met de winnaars van 2019.

Archief Puienprijs

Inspiratie? Hier vindt u informatie over de Puienprijs in de afgelopen jaren:

Puienprijs 2019

Puienprijs 2017

Puienprijs 2015

Puienprijs 2013

Puienprijs 2011

Puienprijs 2009

Puienprijs-2008

Puienprijs-2007

 

Meer weten..?

Stuur een bericht door hier te klikken