Alkmaars leesplezier

Wie heeft er even een tractor te leen en een platte aanhangwagen? Het programma van Alkmaar Ontzet heeft dit jaar als thema “Leesplezier voor jong en oud”. De Grote Middagoptocht op 8 oktober telt maar liefst tien wagens. Maar we komen er één te kort. Vandaar deze oproep.

Krijgt Joost Zwagerman wéér gelijk: “Alkmaar en het literaire leven, dat gaat kennelijk niet zo heel goed samen”. Daarmee sloeg hij ons tijdens de Van Foreest Publiekslezing in 2004 om de oren. We hadden dus tien jaar de tijd om Joost van gedachten te doen veranderen. Truitje Bosboom-Toussaint, de enige schrijfster met een standbeeld in onze stad, uitte in de 19e eeuw ook al eens zo’n klacht over ons literaire besef. Oké, voor de ontzetlezing is een kinderboekenschrijver uitgenodigd, Jacques Vriens. Sympathiek genoeg, maar geboren in Den Bosch en woonachtig in Zuid-Limburg. Terwijl in de Grote Optocht aandacht zal worden besteed aan tal van literaire verwegtradities: Ali Baba (Arabië), Het dagboek van een geisha, Zorro, Dracula (USA), de Gebroeders Grimm (Duitsland), Alice in Wonderland, Tolkien, Sherlock Holmes, Frankenstein, Jane Austen (Engeland), De drie musketiers, Les misérables (Frankrijk), Kuifje (België), Anne Frank, Baantjer (Amsterdam). Tsja…

“Alkmaar en het literaire leven, dat gaat kennelijk niet zo heel goed samen”. Geen praalwagen dus voor onze Alkmaarse schrijvers? Tenzij u zich meteen meldt bij de 8 Octobervereniging, met tractor en wagen, en nog even in een paar dagen de handen uit de mouwen wilt steken. De bibliotheek zal u vast willen helpen. Wellicht zelfs het initiatief van u overnemen om déze kant van ons eigenste literaire cultureel erfgoed op 8 oktober toch niet onderbelicht te laten. Ze hoeven niet perse allemaal op die wagen te worden uitgebeeld, maar u zou wellicht een keus kunnen maken uit de volgende Alkmaarse schrijvers: Simone van de Vlugt, Joost Zwagerman, H.C. ten Berge, Henk ten Berge, Jurjen Vis, Hans Koolwijk, Dirk van Weelden, Gerrit Valk, Arie van den Berg, Carel Beke (‘Pim Pandoer’), Jo Dominicus (met zijn tientallen reisgidsen), René Huigen, Margreet Schouwenaar, Maarten van Roozendaal, Gijs IJlander, Maarten Asscher, Abraham Nauta, Peter Koning, Ans Wortel, Anke van der Vlis, Cécile de Jong, Willem Hofdijk, Truitje Bosboom-Toussaint, Margaretha Maclaine Pont, Simon Eikelenberg, Maria Tesselschade…. Ik wilde niet overdrijven, maar een stuk of 25, daar moet toch uit te kiezen zijn voor een echte Alkmaarse-schrijvers- praalwagen. Zitten tal van gelauwerde schrijvers tussen, tot en met de PCHooftprijs. Alkmaars leesplezier!