AZ – Alkmaar: 3-0

Mijn voetbaldseizoen kan niet meer stuk. AZ won de Herman Teeuwen Bokaal! En dat heeft een historisch tintje. AZ viert deze week, vermoeden we, dat het 60 jaar geleden de eerste profwedstrijd in Nederland speelde. En won van Venlo. En die bokaal, hoe heet ie ook al weer, werd twee weken terug gewonnen in…..Venlo. Herman Teeuwen was er oud-voetballer en scout. Venlo gedenkt hem met deze bokaal. Het bericht hierover in de AlkmaarscheCourant opende met de fraaie zinnen: “Ietwat besmuikt lachend stonden de AZ-spelers zaterdagavond met de grote beker in hun handen. Veel waarde aan het veroveren van de Herman Teeuwen Bokaal hechtten de voetballers logischerwijs niet.” Voor de HVA had daar moeten staan: ‘….hechtten de voetballers MERKWAARDIGERWIJS niet.’ Dat Marco van Basten zijn multimiljoenen uiteindelijk mede te danken heeft aan het toenmalige besluit van Alkmaar’54, voorganger van AZ, om te kiezen voor het profvoetbal, zou inspirerend kunnen zijn voor onze ‘besmuikt lachende voetballers’. En voor Marco zelf. Want de trainer heeft hen kennelijk niet wijzer gemaakt. Voelde hij zelf het historische moment wel aan? Nu geef ik toe, kijkend naar het huidige dramatische wereldtoneel, dat de mensheid toch niet geneigd is te leren van de geschiedenis. Maar wij van de HVA kunnen het niet laten. We willen graag melden, dat AZ in 1954 het lef had om zich niks meer aan te trekken van de dwarsliggende KNVB en de eerste profwedstrijd speelde. En met 3-0 won van Venlo. Paar maanden later al koos de KNVB eieren voor zijn geld: ‘Oké, voortaan profvoetbal…’ Zo zal het ook nu gaan tussen AZ en de gemeente. AZ heeft zijn keuze voor Zaandam gemaakt. De gemeente zal het moeten slikken. Gelijk hebben stelt niets voor in deze grotegeldsport. Gelijk krijgen wel. AZ-Alkmaar: 3-0. Op 11 november bent u welkom op onze lezing over de geschiedenis van AZ. Zie onze website.