Dorstig Alkmaar
In 2014 vertrok Heineken uit de Boekelermeer. De krant meldde dat de bevolking dat jammer vond. Uit de reacties bleek dat het niet het verlies aan werkgelegenheid was wat men betreurde. Het was het gevoel dat een iconisch merk het niet meer de moeite waard vond om met onze stad verbonden te blijven. Zo’n gevoel als bij de recente sluiting van V&D, zeg maar. De beleving van de eigen stad verliest trots als de grote merken vertrekken. In Amsterdam of Rotterdam zal men niet wakker liggen van dit soort sentimenten. Maar daar hoeven ze ook niet hun best te doen om van de status van provinciestad af te komen. En dat terwijl je overal in de stad gewoon Heineken kon blijven drinken.
Nog zo iets. Hebben we meer tijd? Of meer geld? Of komt het door de opwarming van de aarde? Feit is, dat in de tijd van één generatie het aantal terrassen in Alkmaar is verdrievoudigd. Of nog meer. Het gemak waarmee we nu overal onze dorst kunnen lessen, met een duizelingwekkende keuzerijkdom, -tegen betaling uiteraard, maar dan nog-, zou een 19e eeuwse voorvader of -moeder vast het vermoeden hebben gegeven dat Alkmaar was geannexeerd door Luilekkerland. En terecht. In menig land beneden de evenaar zou men daar ook nu niet aan willen twijfelen.
Want dat is hetgeen waarvoor ik vandaag de aandacht vraag: de moeite die het in het verleden ook bij ons kostte om over schoon en veilig drinken te beschikken. De vele bierbrouwerijen die de stad ooit telde hebben er mee te maken. De burgerij had een grote handigheid in het opvangen en bewaren van regenwater. Wat in Egmond een paar jaar geleden als noviteit werd gepresenteerd, -een regenwaterberging onder het Pompplein-, was in Alkmaar in het verleden heel gewoon. Het Wildemanshof bezat èn bezit ook zo’n regenwaterreservoir. Onder de tuin. Bijvoorbeeld!
De omwenteling in het leven van alle dag met de komst van de waterleiding en de aanleg van riolering kunnen we ons niet meer voorstellen, in onze huizen met regendouche, whirlpool en massagebad. Alkmaar had het nog getroffen met schoon water in de omgeving. De stad was in de middeleeuwen befaamd om zijn gezonde leefomstandigheden, qua voedsel en drinken.
U begrijpt, dat er veel verhalen zijn te vertellen over ‘Dorstig Alkmaar”. Als u ze wilt horen wandel dan met ons mee op 25 mei, 19:00 uur, start bij het Waaggebouw. Gratis deelname.