Kleindochter komt in de vakantie langs. Wil een werkstuk maken over de Langestraat. Opa en oma hebben de leeftijd om alles van de geschiedenis te weten. Als u de feiten levert hoeft ze het alleen nog maar op te schrijven. De langste kaastafel ‘ever’ heeft ze al, want die heeft ze zelf nog vorige week gezien. U houdt zielsveel van het lieve kind, maar waar te beginnen? De brand van 1 januari staat u nog helder voor de geest. En u begint enthousiast over de jongste opgravingen te vertellen, wat u er over las in de krant, dat Betje Wolf er gewoond heeft, of was het Karin Bloemen? Nee, ze heette Maria, maar met een moeilijke achternaam, iets met de Wadden dacht u. Nu ja, wat doet het ertoe, meent u, een beroemde rijke mevrouw in ieder geval. ‘Kim Kadarshian?’, vraagt uw kleindochter enthousiast met grote ogen. Maar nadat ze de naam voor u gespeld heeft lijkt het enthousiasme van uw kleindochter niet op u over te slaan.  Als u zegt ‘ik denk het niet’ reageert ze meteen met ‘dacht al, want dàt zouden we in de klas wel geweten hebben’. Gelukkig schijnt ze het u  niet kwalijk te nemen, dat u Kim niet kent. U praat er over heen en begint over winkels van vroeger te vertellen en dat er ooit een tram reed door de Langestraat, zelfs heel lang geleden een paardentram. En dat er toen veel minder winkels waren. Het was eerst eigenlijk een deftige woonstraat, met statige huizen. In de meeste huizen hadden ze een dienstmeisje. En wat dat was moet u eerst uitleggen. Het lijkt uw kleindochter ideaal, zo’n dienstmeisje, dat je kamer opruimt. Maar zelf wil zij geen dienstmeisje worden, wel dierenarts, met paarden vooral. Doet u denken aan de tijd van Napoleon, dat de Franse troepen de Grote Kerk gebruikten als paardenstal. Uw kleindochter lijkt dat wel  ‘te gek’. En over gekken gesproken, dat brengt u op het stadhuis, waar heel, heel lang geleden een ziekenhuisje aan vast zat, en een gevangenis. Voor de allergevaarlijksten. Ja,  nu mogen ze er vrij in- en uitlopen. Maar dat grapje begrijpt ze niet. Gelukkig maar. U stelt voor samen maar eens een wandeling door de Langestraat te maken, ‘a walk of history’ zeg maar. Precies dàt is het, wat kunstenares Pauline Bakker met lichttegels aan het ontwerpen is. Volgend jaar te bewonderen.