Poen poen poen poen…in Alkmaar?

Poen poen poen poen…in Alkmaar?

Wim Sonneveld maakte ons in de jaren vijftig al duidelijk dat geld niet stinkt. Hij liet de Amsterdamse volksjongen Willem Parel zingen: “’t Zal je gedacht zijn wat je allemaal met poen kan doen. Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is, maar geld doet wonderen, vooral als het een hoop is.” En dat was dan in de tijd van een ‘boterham met tevredenheid’, van ’85 gulden schoon’, het afgedwongen loon voor een arbeider, waarvoor de haven van Rotterdam plat ging, van het toen nieuwe sparen voor de Zilvervloot, een heitje voor een karweitje en voor een cent een duimdrop. Dat je je moest schikken in je lot werd je in de arme tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog voortdurend ingewreven. Zo’n razend populair liedje als Sonnevelds Poen-poen-poen-poen droeg met zijn uitdagende brutaliteit bij aan het nieuwe optimisme, dat ons volk nodig had om aan het zwaarmoedige recente verleden te ontsnappen. “Geen gezeik, iedereen rijk (en in zijn sas)”, was dertig jaar later bij Jacobse en Van Es de echo van Sonnevelds jaren vijftig humor. Van Kooten en De Bie hebben met hun hilarische, ironische “Tegenpartij” in de jaren tachtig niet kunnen vermoeden dat weer dertig jaar later, nu dus, talloze gemeentelijke Tegenpartijen de plaatselijke politiek domineren. Maar nu bloedserieus.

Wim Sonneveld werd honderd jaar geleden geboren. Op tal van manieren, met documentaires, shows, boeken, straat- en brugnamen is hij dit jaar aan de vergetelheid ontrukt. Ons theatercafé Klunder heette eerder ‘Sonneveld’. Maar juist het te weinig aan poen-poen-poen-poen maakte daar in 2016 een eind aan.

“’t Zal je gedacht zijn wat je allemaal met poen kan doen”. Inspireerde dat zinnetje van Wim Sonneveld ons?  Wellicht wel, want we organiseren een wandeling over ‘Geld in Alkmaar’ op zondagmiddag 15 oktober.  Wist u bijvoorbeeld dat de Zilvervloot een Alkmaarse voorloper had? En dat Alkmaar een eigen vroedschapsmunt had? We laten zien waar de kooplieden graag samenkwamen. Belasting werd er soms op een voor ons vreemde manier vastgesteld. De beruchte boete van 1491, na de Caes-en-Broodopstand, komt langs. En hoe tijdens het beleg van 1573 het tekort aan geld werd opgevangen. We komen langs de plaatsen waar banken gevestigd waren, maar ook waar de post- en telegraafdiensten waren ondergebracht. Op hvalkmaar.nl leest u meer details over de wandeling. Het liedje Poen-poen-poen-poen treft u er ook aan. Om in de stemming te komen.

 

‘Poen poen poen poen’ van Wim Sonneveld kunt u hier zien en horen.

De tekst van het liedje staat hier.