Oud Alkmaar-prijs 2022 voor kunstenaar John Bier!

De Historische Vereniging Alkmaar heeft haar jaarlijkse Oud Alkmaar-prijs uitgereikt aan de beeldend kunstenaar John Bier. Dit is afgelopen dinsdagavond bekend gemaakt tijdens Algemene Ledenvergadering in de Grote Kerk.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Historische Vereniging Alkmaar heeft haar jaarlijkse Oud Alkmaar-prijs uitgereikt aan de beeldend kunstenaar John Bier. Dit is afgelopen dinsdagavond bekend gemaakt tijdens Algemene Ledenvergadering in de Grote Kerk.

Er staan in Alkmaar meer dan 150 beeldhouwwerken in de openbare ruimte. In Alkmaar staan deze kunstwerken zomaar op straat. Helaas verdwijnen er ook door diefstal – brons brengt nu eenmaal veel geld op bij de oud ijzerhandelaar. “Alles van waarde is weerloos”, schreef Lucebert al. Een van de kunstenaars wiens werk in de openbare ruimte van Alkmaar staat is John Bier, die in 1936 geboren is en op 3-jarige leeftijd in Alkmaar komen wonen en nooit meer is weggegaan. Van 1954 tot 1958 heeft hij aan het instituut voor kunstnijverheid in Amsterdam, de latere Rietveld academie, gestudeerd.

‘Ik ben wars van gedetailleerd gepriegel.’

Hij is bekend als figuratief kunstenaar, een bekende uitspraak van hem is: “Ik ben wars van gedetailleerd gepriegel. Je moet zien wat een beeld voorstelt.” In Alkmaar heeft hij onder andere de volgende beeldhouwwerken voor de openbare ruimte gemaakt: de Sanering aan de gevel van de Amrobank in de Gasthuisstraat, de gevelsteen aan de brandweerkazerne, Ot en Sien bij de basisschool aan de Munnikenweg, het beeld Niels Holgersson aan de Muiderwaard naar aanleiding van het kinderboek ‘Nils Holgerssons wonderbare reis’ van Selma Lagerlöf uit 1906.

Voor het Waaggebouw de kaashandelaren, waar bekend handelaar Gerrit Kaper is afgebeeld. Op de Europaboulevard staat het beeld ‘De dwaze moeders’, waarvoor het comité ‘Anti-Fascisme’ het initiatief nam voor het oprichten van een gedenkteken in de strijd tegen het fascisme. De gemeente Alkmaar ondersteunde dit en beeldhouwer John Bier werd gevraagd een beeld te maken die zich liet inspireren door de dwaze moeders van het plein ‘Plaza de Mayo’ in Buenos Aires in Argentinië en hun niet aflatende protest tegen het fascistische regime en de verdwijning van hun kinderen. Op de Noorderkade staat het beeld van Adriaen Anthonisz van Alcmaer die behalve wiskundige ook burgemeester van Alkmaar en vestingbouwkundige was.

Beeld zwaar beschadigd

Ook buiten Alkmaar heeft John Bier zijn handtekening in de vorm van beelden geplaatst. Bekend is de strandvonder Simon Gutker in Camperduin. In 2015 tijdens de werkzaamheden aan de Hondsbosche Zeewering werd het beeld door een shovel zwaar beschadigd nadat het al eerder in 2011 beschadigd was door bronsdieven. Na reparatie is het beeld ruim honderd meter richting zee verplaatst, volgens beeldhouwer John Bier staat zijn beeld daar beter op zijn plaats.

Vanwege zijn prestaties heeft de Historische Vereniging Alkmaar de Oud Alkmaar-prijs dit jaar naar de 86 jarige, maar nog steeds actieve kunstenaar John Bier gaat, die zelf stelt dat pensioen niets voor hem is en zeker geen reden is om te stoppen. “Je komt zelfs nog tijd te kort.”

 

[/vc_column_text][vc_btn title=”Zie hier overzicht van álle Oud Alkmaar Prijs-winnaars !” color=”primary” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.hvalkmaar.nl%2Foud-alkmaar-prijs%2F||target:%20_blank”][/vc_column][/vc_row]