Het Alkmaars Historisch Café, waar de Historische Vereniging Alkmaar deelneemt, organiseert op donderdag 29 november een lezing door Reinout Rutte over ‘De Stedenatlas van Jacob van Deventer”.

De zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer maakte tussen 1545 en 1575 plattegronden van 226 steden in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De plattegronden zijn stuk voor stuk unieke kunstwerken en vormen een onschatbare bron over de ontwikkeling van steden in de Nederlanden.

Ze laten duidelijk zien hoe de vroegere situatie nog steeds van invloed is op de ruimtelijke structuur van Nederlandse binnensteden. De kaarten zijn zo prachtige schakels tussen heden en verleden. Tijdens de lezing zal (onder voorbehoud) het nieuwe boek Historische Atlas van Alkmaar worden gepresenteerd, waarin ook de door Van Deventer vervaardigde plattegrond van Alkmaar is opgenomen.

Reinout Rutte is als stads- en architectuurhistoricus verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Samen met Bram Vannieuwenhuyze publiceerde hij onlangs de Stedenatlas Jacob van Deventer. 226 stadsplattegronden uit 1545-1575. Daarin zijn alle plattegronden voor het eerst samen gepubliceerd, met beschrijvende teksten.

Door: Reinout Rutte
Datum: donderdag 29 november
Locatie: Stadhuis Alkmaar (Langestraat 97), Prinsenzaal
Aanvang: 20.00 uur
Prijs: €7,50 (geen reductieprijs)

Kaarten zijn te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via 072 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen, raden wij u aan om uw ticket van te voren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.