De Grote Kerk, 500 jaar bouwen en behouden

De Grote of Sint Laurenskerk bestaat in 2018 500 jaar. In verband met dit jubileum verzorgt Carly Misset – historicus, tekstschrijver, redacteur en tentoonstellingsmaker – op dinsdagavond 6 februari 2018 voor de HVA een lezing over de bouwgeschiedenis van de Grote Kerk. De lezing vindt plaats in de Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar en begint om 20.00 uur. De toegang is voor HVA-leden gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van € 3,-.

Wie de Grote Kerk binnenkomt, wordt getroffen door het contrast tussen de robuuste buitenkant en het ranke, lichte en serene interieur. Het blijft een wonder dat het grootste monument van de stad Alkmaar aan het eind van de middeleeuwen in maar 50 jaar is gebouwd. Een geweldige prestatie met de technische hulpmiddelen van toen en met materialen die deels van honderden kilometers ver moesten worden aangevoerd.

Hoe de bouw in zijn werk ging en hoe de kerk na 500 jaar en heel wat stormen en ingrijpende gebeurtenissen later nog steeds fier het stadshart domineert, is het onderwerp van het boek dat in de loop van dit jaar verschijnt. Door het team van auteurs is er veel nieuw onderzoek gedaan, in het gebouw zelf en in de archieven. Carly Misset geeft in haar lezing een eerste inkijkje in de verrassende resultaten en nieuwe inzichten die dat heeft opgeleverd. Als primeur is er ook een blik in het 3D model dat speciaal voor het boek en het herdenkingsjaar wordt ontwikkeld. Daarmee is het straks mogelijk om stap voor stap alle fases van het bouwproces tot op detailniveau te volgen.

De Grote Kerk en de stad lijken een vanzelfsprekende geschiedenis te delen. In de kerk liggen de voetstappen van ruim twintig generaties Alkmaarders en van een bonte stoet bezoekers, van middeleeuwse pelgrims en bedevaartgangers tot hedendaags theaterpubliek, liefhebbers van orgelmuziek en deelnemers aan whiskyfestivals. De zerkenvloer bewaart de herinnering aan de duizenden stadbewoners die er ooit zijn begraven. Het zijn thema’s die zijn terug te vinden in het boek, dat ook een andere kant van de geschiedenis belicht. Het kerkgebouw is voor de Alkmaarders steeds een trots, maar nooit een zorgeloos bezit geweest. De tijd blijft er zijn werk doen en veranderende omstandigheden vragen steeds weer om aandacht, aanpassingen en hoge investeringen. Al  500 jaar.

 


Carly Misset