Lezing Alkmaars Historisch Café

‘Het bedrog van die gewaande goudmijn’: de droogmaking van het Starnmeer

Alkmaar—De polder Starnmeer bestaat 375 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Maar de droogmaking van het meer, de laatste grote droogmakerij van de Gouden Eeuw, ging niet zonder slag of stoot. Diederik Aten, historicus van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, vertelt alles over de ‘gewaande goudmijn’ die de Starnmeer was. Dat doet hij tijdens het volgende Alkmaars Historisch Café, op dinsdagavond 16 oktober.

Het succes van de Beemster (droog in 1612) had een enorme impuls gegeven aan de belangstelling voor de landaanwinning. Het dorpsbestuur van De Rijp wilde een graantje meepikken en verkreeg in 1632 een octrooi voor het droogmaken van het Starnmeer. Natuurlijk was de beroemde Leeghwater nauw bij het project betrokken. Maar de stad Alkmaar zag belangrijke scheepvaartroutes bedreigd door de op handen zijnde droogmaking, en eiste de aanleg van diverse nieuwe kanalen.

De Rijp kon het project in 1638 niet meer aan en Amsterdamse geldschieters namen het over. Ondertussen explodeerden de kosten en bleek het nieuwe land van slechte kwaliteit. De droogmakerij bracht dus niet de gehoopte baten en ruim een eeuw na de start van het project klaagde het polderbestuur nog over ‘het bedrog van die gewaande goudmijn’.

Diederik Aten is als historicus verbonden aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hij is auteur van vele artikelen over waterstaatsgeschiedenis. Daarnaast schreef hij het boek ‘Als het gewelt comt …’ over politiek en economie in Holland benoorden het IJ tussen 1500 en 1800.

De Kaarten voor 16 oktober zijn te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Grote Kerk betalen €5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Kennemerwaard (Alkmaar Centrum), Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.