Wandeling: Oorlog en bevrijding

Op maandag 11 mei organiseert de Historische Vereniging Alkmaar een wandeling over “Oorlog en Bevrijding”. Na 70 jaar wordt er deze maand op vele manieren aandacht aan het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog geschonken. De HVA draagt daar aan bij door in een stadswandeling deze oorlogstijd in beeld te brengen.

De route voert u langs plaatsen waar zich heftige gebeurtenissen hebben afgespeeld. Het afvoeren van de joodse Alkmaarders en de jacht op de Alkmaarse KP zijn daar enkele voorbeelden van.

Ook zal aandacht geschonken worden aan minder bekende zaken. Wat was een onverwacht gevolg van de verduistering? Waar zaten bezetter en ondergrondse samen in één gebouw? Wat deed aannemer Ringers in 1944 op het IJsselmeer? Wat hebben het raam van Amersfoort en het orgeltje van Bath met de oorlog te maken?

Er zijn in de stad tal van monumenten, ramen en beelden te vinden die de herinnering aan deze oorlog levend houden. Op de route komen we er een aantal tegen. Ook bunkers en versperringen krijgen volop aandacht.

De wandeling vindt plaats op 11 mei. Start 19.00 uur op de Wilhelminalaan naast de ingang van de Singelgarage. Deelname is gratis.