Munikkenweg Atlantikwal

“RONDJE OUDORPERPOLDER”

Wandeling van de Historische Vereniging Alkmaar

Op maandagavond 27 juni  kunt u meewandelen met de Historische Vereniging Alkmaar in de Oudorperpolder en het Zeswielengebied. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met een gebied waar waterbeheersing steeds nieuwe waterwegen noodzakelijk maakte. Dit leidde vaak tot ruzie  tussen Alkmaar en Hoorn.

Molens zorgden echter niet alleen voor het waterpeil, maar er werd ook  graan gemalen.  Molens kwamen, verbrandden of werden verplaatst.

Er waren dwangburchten die zorg droegen voor de veiligheid van Alkmaar in de strijd tegen de West-Friezen.

Dijken beschermen maar zijn ook obstakels voor de scheepvaart. Het zal u na deze wandeling duidelijk zijn hoe dat vroeger opgelost werd en waarom de naam Zeswielen hierbij een rol speelde.

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft met een tankversperring zijn sporen in dit gebied nagelaten. Zelfs de sloop van een kerk in de Alkmaarse binnenstad liet hier een souvenir achter.

U kunt dus genieten van een zeer gevarieerde wandeling.
De wandeling is op maandag 27 juni. Start is om 19.00 uur bij de obs. De Zes Wielen aan de Munnikenweg. Deelname is gratis.

Zeswielen