1480 in Alkmaar

In de Alkmaarsche Courant werd van het nieuwe restaurant ‘1480Foodbar’ aan de Mient een impressie gegeven van de inrichting: museale allure, in het (één na) oudste pand van Alkmaar. Eigenaar Yassine Hanyn had me in zijn beide zaken in Heiloo al menige keer aangenaam verrast, dus de neiging om meteen na de opening zelf zijn nieuwe restaurant te gaan ervaren viel niet te onderdrukken.

De geliefde vroegere NL-zaak was nog goed herkenbaar, met name in de oude voorraadkasten. Waar eertijds stekkertjes, fietslampjes, zekeringen netjes werden bewaard lagen nu delicatessen. Al die prijskaartjes, à la de NL-zaak, ontbraken nog, maar die komen zo spoedig mogelijk, verzekerde Yassine me. Leuk, om de herinnering aan de NL-tijd levend te houden. De balken, die in het zicht zijn gebracht, getuigen met kleine middeleeuwse schilderingen van nog langer vervlogen tijden. Alle zintuigen mochten hier genieten, niet alleen de tong. Maar voor u denkt, dat deze column betaald wordt door de 1480Foodbar (overigens zou ik daar niet moeilijk over doen, u weet mij te vinden) wordt het tijd voor enige historische verdieping.

Natuurlijk is de 1480Foodbar niet echt het op een na oudste huis van Alkmaar. Het oudste zou dan in de Huigbrouwerstraat liggen, van 1472, het pand van Cupcake. Maar die oude panden hadden oorspronkelijk een heel andere voorgevel. Bedoeld zal zijn, dat tijdens de verbouwingen is aangetoond, dat het ‘skelet’ van het pand, en dan met name de oudste balken, doen vermoeden dat het van rond 1480 stamt. De fundamenten zouden nog wel eens ouder kunnen zijn, want het havengebied van Alkmaar ontwikkelde zich hier al vanaf de dertiende eeuw.

Maar de echt oudste panden van de stad stonden op andere plekken. Zoals bij de Houttil en rond het oorspronkelijke Willemshuis in de Pieterstraat, waar Graaf Willem II in 1256 zijn belastingophaler huisvestte. En rond de Grote Kerk, Koorstraat en Ritsevoort, waar de oudst bewoonde en bebouwde duinrug ligt. Zou je op die plekken nog eens net zo grondig verbouwen als aan de Mient, dan moet je oudere historische verrassingen niet uitsluiten. Neemt niet weg, dat u die middeleeuwse balken in de1480Foodbar moet gaan bekijken. Hé, zijn ze nog niet klaar met de verbouwing, zult u wellicht denken, als u de kale niet herstelde muren ziet. Nee, het is af, zó is het de bedoeling. Een troostrijke gedachte wel, waardoor je de noodzakelijke verbouwing thuis ook nog best even kunt uitstellen:-).