Alkmaar in Europa?

Door de welvaart is er genoeg geld te besteden om desnoods met een kaasmarkt de verveling te verdrijven. Alkmaar staat op de kaart. We hebben er dan ook jaren werk van gemaakt. Probleem: wie heeft er een slim plan om na de kaas het vermaak-zoekende volk een nachtje te laten blijven. De horeca en de winkels zijn er klaar voor. Die miljoen tulpen zijn echter nog niet geplant. En naar Graft-De Rijp op een huurfiets blijkt voor de meeste obesitas-senioren toch nog een brug te ver. Een koeiententoonstelling in het Stedelijk Museum sluit wel aan bij de agrarische herkomst van de stad, maar het moet wel erg hard regenen, willen de Chinezen en de Duitsers bereid zijn onder de indruk te raken. Kortom, Alkmaar in Europa? We doen ons stinkende best om de euro’s en de dollars hier te laten uitgeven. Honi soit qui mal y pense.

Maar de stad heeft ook een andere lokroep dan kaas, monumenten en bootjevaren. Op zaterdag kan je bij enkele kerken in en nabij het centrum grote groepen Eritreeërs aantreffen. Vluchtelingen, die hier welkom zijn voor hun godsdienstoefeningen, waarbij vooral de dunne witte gewaden opvallen en de kunstige goudversierde haardracht van de vrouwen. Zoals enkele generaties terug Spanjaarden, Portugezen, Grieken, Turken en Marokkanen naar werk zochten in Europa, dat vonden bij de Hoogovens en kwamen wonen in Alkmaar, zijn het nu deze door armoede en burgeroorlog op drift geraakte Afrikanen die Alkmaar als hun veilige haven beschouwen.

Twee gezichten, van toeristen en van vluchtelingen, van de aantrekkingskracht die Europa op de volkeren uitoefent. Kom hier maar op vakantie, met een goed gevulde portemonnee. En: vind hier maar een vluchtheuvel. Ook Alkmaar is een echte Europese stad. Op Open Monumentendag op zaterdag 8 september is het thema: “In Europa”. Van 4 t/m 8 september bieden wij u een foto-expositie aan, iedere middag gratis te bezoeken in de Lutherse Kerk op de Oudegracht. Tien fotografen laten met hun werk deze twee gezichten van Europa zien, in een fraaie monumentale omgeving. Het dichtersgilde plaatst daar verrassende nieuwe gedichten bij. “Kijk, dit gebouw, oud en vertrouwd, deze monumentale geschiedenis koesteren we. Maar wat gebeurt er in deze tijd veel, wat alles van voorheen in een ander licht lijkt te plaatsen”. Dat is wat we als het ware willen zeggen op Open Monumentendag 2018 in Alkmaar, in Europa. Van harte welkom. (Op hvalkmaar.nl staat meer informatie.)

De volgende fotografen werken mee aan de expositie:

Jan Groenink
Caroline de Bruin
Theo van den Wijngaard
Jan Meurs
Ilona Aelbers
Marijke Soeting
Gerard Klarenbeek
Catelijne Hoogeboom
Marian Monincx
Irene Yntema
Karin Metz
John Hof
En hier zijn de gedichten van het Alkmaars Dichtersgilde: