Alkmaar wordt mooier in 2017

De tijd na de oorlog, 1945-1965, staat bekend als de ‘wederopbouw. Bij ons is dat gelukt, ‘weer opbouwen’. Oorlogen zijn verwoestend. Als je de beelden van het Armageddon in het Midden-Oosten ziet vraag je je af of het daar ooit tot ‘wederopbouw’ zal kunnen komen. De proporties van onze herstel-geschiedenis zijn vergeleken met de Syrische ellende marginaal. In die uiterst bescheiden Hollandse herstelmaat is de Alkmaarse wederopbouwgeschiedenis slechts een voetnoot. Maar toch! Binnen de stedelijke verhoudingen werden er hier flink wat stenen gestapeld in de dagen na 1945 om jonge gezinnen en ouderen aan eigen huisvesting te helpen. “Inwonen” en “op kamers” wonen, heel gewoon tot die tijd voor de minvermogenden, verdwenen met de komst van grote aantallen nieuwe woningen aan de zuid-, oost- en westkant van de stad. De nu al weer grotendeels afgebroken wijk benoorden het Oosterpark bijvoorbeeld maakte deel uit van die explosieve wederopbouwtijd. Alleen al in de jaren 1946-1948 komen er in de stad 216 woningen bij.

Een bijzonder complex werd er in 1952 opgetrokken aan de Paul Krugerstraat, grenzend aan de achterzijde van het Hof Paling en Van Foreest. Daar werden 32 bejaardenwoningen gebouwd. Voor die tijd en onze stad uniek. De nieuwbouw van seniorenappartementen, van alle gemakken en bescherming voorzien, meestal op zeer aantrekkelijke locaties, heeft in onze tijd een grote vlucht genomen. In de jaren ‘50 waren we nog niet zo ver. Het F.H.Ringershof ging het heten, naar de toenmalige voorzitter van de Vereniging Volkshuisvesting Alkmaar, nu bekend als Van Alckmaer voor wonen. Ringers was trouwens ook de architect en aannemer. De bouwtak van de familie, die we vooral nog kennen van de chocoladefabriek aan de Noorderkade, heeft voor en na de tweede wereldoorlog op heel veel plekken gebouwd: volkshuisvestingscomplexen, villa’s in de Nassaubuurt en scholen. Ringers was een belangrijke ‘vormgever’ van onze stad in die tijd. Zo ook toentertijd bij het F.H.Ringershof, dat inmiddels wèl toe was aan verjonging.

Moderne eisen van duurzaamheid, comfort en energie verleidden Van Alckmaer er toe om te kiezen voor volledige herbouw. En zo verrezen er in de stijl van het oude F.H.Ringershof 23 nieuwe appartementen, met lift, geschikt voor verschillende doelgroepen. Medio januari worden de woningen opgeleverd. Een plaatje, prachtig passend in de architectuur van de buurt, met respect voor de boeiende geschiedenis van de wederopbouw in onze stad. We zijn er blij mee. Chapeau!