Piet Tauber, architect

Gesloten Monumentendag…in Alkmaar

Wij vonden het helemaal niet erg, dat er op zondag 13 september vrijwel geen monument open was. De Grote Kerk was open en daar zaten wij. Als enigen. Alle aandacht dus van de toeristen die deze dag naar Alkmaar waren gekomen. Uit Enschede, Haarlem, Amsterdam, de regio. Er waren ook veel Alkmaarders, die op zaterdag moesten werken en dus deze zondagmiddag hadden uitgekozen als Open Monumentendag deel 2. “Nee, sorry, mevrouw, wij kunnen er ook niets aan doen. Ja, op de folder staat 12 en 13 september. Maar hier bij de kleine lettertjes staat wat er op zondag open is. Alleen de synagoge dus. Maar die is tòch gesloten gebleven. Ja, en de Grote Kerk staat aangegeven als gesloten, maar is gelukkig toch open, dat dan weer wel!” “Nee, meneer, wij denken niet dat het te maken heeft met de stadsfinanciën dat het stadhuis vandaag gesloten is. Waarschijnlijk moest de bode mee met AZ.” En zo kwamen wij gezellig de dag wel door in de grote lege Grote Kerk. Veertig nieuwe leden schreven we in. Wat ons betreft dus een succesformule, die Gesloten Monumentendag. Bovendien hadden we dé-escalerende alternatieven: doe straks mee met onze stadswandeling, met hapje en drankje toe in de St. Laurentius, waar u sinds kort het mooiste en grootste schilderij van Alkmaar kunt bewonderen, Vox Populi. Of steek hier even het plein over en ga in de Vest kijken naar de tentoonstelling van de Alkmaarse Herman Hertzberger, “Piet Tauber, architect”. Twee van zijn panden mogen volgend jaar gemeentelijk monument worden. Da’s bijzonder voor een levende architect. Kunt u ons wellicht nog een suggestie doen welke twee dat van u mogen zijn. Ja, jammer, de gebouwen van Piet Tauber zijn vandaag ook dicht. Maar AIA, de Alkmaarse architectenvereniging, heeft er een smaakvolle tentoonstelling van gemaakt. Helemaal gratis in die mooie glazen bovenzaal.

Het Stedelijk Museum ernaast is wèl open, kunt u de Alkmaarse Ruysdael zien, ‘Dit is van der Heck’. Gave tentoonstelling.  Sluit mooi aan bij het Open Monumentendagthema van dit jaar, ‘Kunst en Ambacht’. Want die Van der Heck wist wat zijn publiek mooi vond. Geen punt om een schilderijtje twintig keer te doen. Een ambachtelijk kunstenaar zogezegd, die zijn hand niet hoefde op te houden voor subsidie, want hij verdiende stevig.”

“Nee,  het beroemde Waagplein van de Kaasmarkt is ook niet te zien. Ja, volgebouwd vanwege Culinair Plaza. Komt u nog ‘s terug…?”

Open Monumentendag 12 september. Zo had er er op 13 september ook mogen uitzien.