Obstacle Run past bij Alkmaar

Het Outdoorpark is niet meer. Die plek aan de Hoornse Vaart waar de Alkmaarse stoere bink voor ‘me-Tarzan-you-Jane’ kon spelen zijn we kwijt. Althans, de plek is er nog wel, maar de klimbomen, lianen en hangbruggen zijn verdwenen. Houtrot! Na zeven jaar al. Hoe is het mogelijk?! De houten gebinten van onze oudste huizen zijn een half millennium oud, maar het spul van Alkmaar Sport N.V. was kennelijk ‘waterverf’, zoals Amsterdammers teleurstellende kwaliteit aanduiden. Vond het wel een stunt, dat we daar zo’n vijf meter onder zeeniveau naar de hemel wilden reiken, alsof we ons in een tropisch oerwoud bevonden.

Maar niet lang getreurd, we krijgen er op die plek een ‘Obstacle Run Park’ voor terug. Kijk, dat past beter bij Alkmaar, want aan obstakels hebben we hier geen gebrek. Goed dat er straks geoefend kan worden om die te overwinnen.

Dat ook levende eeuwenoude bomen zonder houtrot obstakels kunnen zijn leren we in rijksmonument De Hout, waar 8000m2 gerooid zou moeten worden om het ziekenhuis aan nieuwbouw te helpen. ’Me-Tarzan-You-Jane’ speelt ons stadsbestuur hier. Het politieke geroffel op de borst zal straks overstemd worden door twintig jaar bouwlawaai. Arme buurtbewoners, die meenden gekozen te hebben voor een groene rustoase bij de drukke binnenstad. De verantwoordelijke bestuurders zullen halverwege de ellende met pensioen zijn en mogelijk de stad met de staart tussen de benen hebben verlaten.

Maar misschien komt men nog op tijd tot een nieuw inzicht. Nu de hertog van Heerhugowaard Han ter Heegde vertrekt kan de prestigestrijd wellicht worden beëindigd en alsnog een ziekenhuis worden gebouwd op de meest centrale plek voor echt Groot-Alkmaar, op gratis grond, zonder bomenkap. Dat is maar een paar bushaltes ten noorden van het nieuwe Obstacle Run Park. Wat zou dat mooi zijn, maar vooral ook: wat zou dat verstandig zijn. Want het is natuurlijk wachten op de fusie Alkmaar-Heerhugowaard-Langedijk. Waarom zouden we voor de tweehonderdduizend mensen die hier bij elkaar wonen, bij elkaar werken, bij elkaar naar school gaan, bij elkaar uitgaan nog langer drie peperdure B&W-colleges en hun ambtenarenapparaten betalen?! Wordt het niet eens tijd dat we gaan denken met de maat van Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Enschede, Arnhem, Amersfoort, Den Bosch? En Alkmaar echt op de kaart zetten? Wat zouden we dan achteraf blij zijn als er in 2016 wijs gekozen was voor een echt centraal gelegen ziekenhuis voor àlle bewoners!