Oorlogherinnering in onze Monumentenloods – column

Je vindt er spullen uit gesloopte panden. Zoals een lieve hond in een asiel smeken die oude deuren, tegels en ornamenten om een nieuw baasje. Geduld hebben ze al tientallen jaren. Vroeg of laat komt er een liefhebber langs, die liever zo’n oud en gebruikt onderdeel zelf opknapt dan de gang naar Ikea te maken. Maar dan heb je ook wat, geschiedenis en karakter! En nòg goedkoper dan bij de Zweedse bouwdoosfabrikant.

Soms liggen er ook heel andere spullen in de loods. Dingen die naar een museum zouden kunnen als we zo’n museum hadden, dingen waarvan je niet weet wat je er mee moet, maar die je niet wilt weggooien, dingen die je verlegen maken: hebben we dat nog? Fraaie herinneringsplaquettes van dankbaar personeel aan de directeur bij een jubileum van de zaak bijvoorbeeld. Uit de tijd dat een Alkmaarse sloeber rekening had te houden met twee machten in zijn leven: God en zijn baas. Van die dingen.

Zo ligt er ook een herinneringsplaquette voor H.A. van ‘t Laar en W.J. Bruinvis. Getrouw tot in den dood, staat onder hun namen. En: Verberg de verdrevenen en meld den omzwervende niet. Dit blijkt een tekst te zijn uit Jesaja. Vers 16:3b, voor de liefhebbers. En als Jesaja u niks zegt, zou ik daar niet mee zitten. Maar er staat ook dat Van ‘t Laar omkwam op 7-1-1945 in concentratiekamp Neuengamme en Bruinvis op 13-12-1944 in concentratiekamp Langenstein. Van ‘t Laar was docent Duits en directeur van de Julianamavo, welks gebouw tot begin jaren negentig van de vorige eeuw in de Burgemeester Palingstraat stond. Bruinvis was op dezelfde school docent lichamelijke opvoeding. Van ‘t Laar werd 46, Bruinvis 31.

Er was onderdak gegeven aan verzetsmensen en aan een Joods meisje. “Verberg de verdrevenen”, dat hadden zij trouw tot in de dood gedaan. Ze hadden de omzwervenden niet aangegeven bij de bezetter, zoals vele anderen voor een armetierige beloning wel deden. Toen de Juliana-mavo werd gesloopt, werd de plaquette uit het puin gered. Via Monumentenzorg vond hij zijn rustplaats in de loods.

Deze twee helden verdienen een zichtbare plek in onze stad. Deze bescheiden plaat uit het Alkmaarse onderwijs hoort bij de andere oorlogsmonumenten in Alkmaar. We melden u te zijner tijd wel wat er met deze herinneringsplaquette gaat gebeuren. Houd onze website of onze Facebook-pagina in de gaten voor extra informatie.

(De Monumentenloods bezoeken kan op elke woensdag van 11.00 uur tot 14.00 uur, Alexander Flemmingstraat 12b.)

Leen Spaans