Bloemen in Alkmaar

Zeg het met bloemen….in Alkmaar

De duinen worden in deze weken geel gekleurd door een bloem, die op het eerste gezicht een paardenbloem lijkt. Er zijn ook duidelijke verschillen. Maar als het de paardenbloem niet is, wat is het dan wel? Kom ik hem ook nog tegen op het bouwterrein bij de Vondelgarage, een tijdelijk dorado van Neerlands wilde planten en -bloemen. Dan wil ik het per se weten,  kan er niet tegen, ‘leuke plant zonder naam’. Plantengids suggereert ‘Muizenoor’. Bijna goed, alleen,  het blad klopt niet helaas. Zouden ze het bij die andere oase van wilde planten en kruiden in Alkmaar weten?  De Hortus Alkmaar hebben we immers niet voor niets in onze stad.

Je moet er voor naar het bedrijventerrein van de Beverkoog. Daar wordt je moeite voor de weinig romantische tocht beloond met een tuin van twee hectaren met 550 verschillende kruidenplanten. Hortus botanicus is een traditionele naam voor een wetenschappelijke plantentuin. Meestal vind je die bij een universiteit. De hortus van Leiden is in ons land zeer geliefd. Maar Alkmaar heeft er ook één. Gespecialiseerd in geneeskrachtige kruiden. Nergens in ons land vind je er zoveel.  De tuin is in 1981 aangelegd door VSM, fabrikant van homeopathische middelen. De voormalige veenpolder achter een van de oudste strandwallen bleek geschikte grond te zijn voor de aanleg van een ecologische kruidentuin. In 2011 kwam de tuin in gevaar, toen VSM zijn productie naar Duitsland verplaatste.  Dankzij een enthousiaste groep vrijwilligers kon de tuin als  “stichting Hortus Alkmaar” blijven bestaan. En daar staat ie dan, mijn raadselachtige pseudo paardenbloem! Kan er zelfs zaad van kopen, als ik hem ook in de eigen tuin wil hebben. Maar zover gaat mijn interesse voor het ‘schermhavikskruid’ nou ook weer niet.

Nu mijn honger naar de wilde plantenkennis is gestild valt me die andere bloemenweelde in de stad op. De ondernemersvereniging van het centrum (WBA) heeft de stad versierd met bloemperken op de uitvalswegen, en bloembakken aan de brugleuningen. En met bloemkorven aan de lantarenpalen!  Dat is nog eens je stad aantrekkelijk presenteren. Van Jan Roobeek van de WBA vernam ik, dat het misschien wel lukt om  de bakken en korven ook met winterharde bloemenplanten te gaan vullen. Dat zou fantastisch zijn. Zeg het met bloemen, hoe mooi onze stad is. Misschien proefden jullie van het havikskruid, waarvan de oude Grieken dachten, dat haviken het aten om scherper te zien. Goed gezien, ondernemers!

Schermhavikskruid

Schermhavikskruid

Klik hier voor informatie over het schermhavikskruid.

Klik hier voor de Hortus Alkmaar.